Как бързо да се отървем от паренето, след като сме рязали люти чушки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:55 / 17.02.2025
4122
Лютите ястия са любими на мнозина, а през зимата са особено подходящи заради сгряващите си качества. Един от най-свежите начини да добавим пикантност към почти всичко, което готвим, е като добавим нарязана прясна люта чушка.

Точно с това идва и един неприятен ефект - подлютените пръсти, които усещаме като парещи и дори изтръпнали. Това се дължи на съставката капсаицин, отговорна за лютивината, която се освобождава, щом нарежем чушките.

Ето няколко начина да се отървем бързо от паренето, ако не сме се сетили да режем с латексови ръкавици.

Олио

Течна мазнина като слънчогледово олио или зехтин разтварят лютивината по пръстите ни. Някои хора дори препоръчват предварително да намажем ръцете си с мазнина и след това да режем чушките.

Оцет

Киселинността неутрализира капсаицина. След това трябва да изплакнем с вода.

Препарат за миене на съдове

Най-бързият и логичен начин е да измием ръцете си с него след рязане.

Алкохол

Капсаицинът се разтваря бързо и с помощта на течности на спиртна основа.

Сода за хляб

Правим паста от сода и вода, която нанасяме на ръцете си и оставяме да преседи известно време преди да измием.

Слаб разтвор белина

Това е най-спорният метод, според който трябва да потапяме ръцете си в слаб разтвор на белина през няколко секунди, докато режем люти чушки, пишат The Kitchn, пише lifestyle.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
България има нов милионер: Вложи 6, спечели 5 000 000 лева
Георги Господинов: Словото ни събира
Деси Слава се подлага на пластична операция
Ергенът Евгени: Щастлив съм
Победителите от "Един за друг" харчат парите си
Веси Бонева: За малко да се удавя в Шри Ланка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).