Влизаш в кухнята, уж подредена и чиста, и изведнъж – малка мушица се опитва да влезе в окото ти. До вечерта вече има родословно дърво на тавана. Познато, нали? Само няколко часа забравен банан или картофена кора могат да станат звезда в тяхната вечеря. Тези натрапници не са случайни гости. Това са т.нар. винарки (Drosophila melanogaster) – плодови мушици, с изтънчен нюх към ферментиращи плодове, зеленчукови обелки, остатъци от вино и... небрежността ни.
Истината е, че мушичките често не влизат отвън, а се излюпват вътре. Женската винарка снася до 500 яйца върху влажна органична материя. След това само 24 часа са им нужни, за да започне новото поколение. В топло време развитието от яйце до летящо досадно нещо отнема едва седмица.
Затова
усещането, че от "две станаха 200“ не е преувеличено, а чиста биология в действие."Фокус“ ще ви успокои, не са опасни. Винарките не хапят, не жилят и не пренасят болести, поне не директно. Но присъствието им в кухнята не е безобидно – те кацат по храната, влизат в контакт с гниещи отпадъци и могат да пренасят бактерии и гъбични спори върху продуктите, които консумираме.
Ако някой член на семейството е със слаба имунна система или има стомашни проблеми, е редно да ограничим всякакви рискове.
Как да ги изгоним?– Изхвърляйте редовно органичните отпадъци. Не чакайте кофата да прелее — мушичките нямат нужда от покана. Обелките от ябълки, домати или дори чаена торбичка с лайка могат да се окажат перфектна среда за снасяне на яйца
– Почиствайте бутилките с оцет, вино или сокове – винарките са алкохолни по душа. Дори няколко капки в капачката на оцета могат да станат сцена за размножаване
– Поддържайте мивката суха и чиста. Мокрите гъби, парцали и канали са СПА център за мушичките
– Ако се стигне до инвазия – излейте вряла вода в канала всяка вечер за седмица.
Ако и това не помогне – направете домашен капан – малък буркан с ябълков оцет и няколко капки веро. Покрийте с найлон и пробийте дупчици – мушичките влизат, но не излизат. Дръжте плодовете в хладилника. Ако нямат сцена за игра, няма и спектакъл.
От опит ви казвам – това не помага– Пръскане с препарати – убива няколко, останалите ти махат с крилце.
– Водене на преговори – те не слушат.
– Отлагане на чистенето за утре – за тях това е просто допълнителен меден месец.
Мушичките винарки са досадни, но управляеми. Тяхната поява не е резултат от мърлявост, а от комбинация между топло време, влажност и органични остатъци. Но веднъж появили се, започват да се държат като собственици на имота. Не им давайте тази власт, съветва "Фокус“. Няма нужда да водите война – просто им затворете ресторанта. Те ще си тръгнат сами.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.