Развалените яйца са изключително опасни за здравето, затова е много важно да не се консумират и дори при най-малкото съмнение, че нещо с яйцето не е наред, то трябва да се изхвърли.
Как обаче да разпознаем, че едно яйце е развалено? Най-лесният начин за това е като се счупи и помирише – миризмата му е зловонна и по никакъв начин не може да се обърка.
Ако не искате да счупите яйцето, ви предлагаме други начин за разпознаване. Напълнете купа със студена вода и пуснете съмнителното яйце вътре в нея.
Ако е развалено, то ще изплува на повърхността, което означава, че веднага трябва да го хвърлите. Прясното яйце ще падне на дъното на купата. Това е много лесен начин да разпознаете годно или негодно е яйцето.
Ако оставите яйцата извън хладилника, но на хладно място, могат да престоят до десетина дни, ако са сурови и до три дни, ако са сварени. Ако си вземете варени яйца за пикник или в сандвич (на открито), имайте предвид, че те се развалят до 24 часа, освен ако не ги държите в хладилна чанта. В хладилник суровите яйца издържат до 6 седмици.
Препоръчително е да ги поставите в най-долната част на хладилника, а не на вратичката. След едно денонощие извън хладилника, свареното яйце не е опасно за консумация, но вече е изгубило ценните си качества и не е полезно. Пържените яйца могат да се съхраняват до няколко часа в хладилника. Супи и ястия с яйца трябва да се оставят в хладилника и да се консумират до 36 часа след приготвянето им.
Все пък първият метод с чупенето на яйцето и неговото помирисване е най-сигурен. Важно е да се знае, че жълтъкът на едно прясно яйце има хубав оранжев или яркожълт цвят. Свежото яйце никога не мирише на нещо странно.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.