Каква е Коледната трапеза по света

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:54 / 25.12.2010
3106
В Австрия на коледната трапеза се сервира задушен шаран със сос от бира, хляб с джинжифил и понички с крем и карамелено-кайсиев сос. В Англия сервират греяно вино, тарталети със сладко от сушени плодове и коледен пудинг, украсен с клонче имел, символ на трънения венец на Христос.

В Германия на Коледа се консумират огромен брой сладкиши - бисквити с джинджифил и подправки, торти във формата на елха или коледна звезда, сладки с марципан и щолен - великолепен коледен кейк. В Холандия традиционно се поднасят маслени топченца, които представляват малки топчета от тесто със стафиди, изпържени с масло и поръсени със захар.

В Дания се яде гъска, шунка и маринована херинга, а за десерт се поднася оризов пудинг. В Испания по традиция хапват печена и пълнена с лимони риба, а за десерт "турон", сладкиш, който наподобява нуга, направен от бадеми и мед. Италианците на Коледа обичат да си угаждат с "котенчино" пресен свински колбас, поднесен с леща, а за десерт - коледния козунак "Панетоне" със сушени плодове или захаросани кори.

Във Франция се сервират морски дарове, печена гъска, и коледно руло Пънче - класически коледен десерт. В Полша на празнината трапеза се сервират дванадесет ястия, като задължителни са шаранът - символ на семейното благополучие и кекс с маково семе, стафиди, бадеми и мед. В Чехия също се приготвя шаран, дори по четири начина: пържен, печен със сушени сини сливи, желиран и на супа. Десертът е "колачес", сладки рулца с пълнеж от мак, сушени плодове и извара. В Словакия трапезата на Рождество започва с вафли, намазани с мед и греяно вино.

В Норвегия на този ден се приготвя риба треска, ароматни бисквитки и специален пунш. В Мексико на децата им подаряват картонени животинки, напълнени с бонбони. На места се правят "букуелос" - анасонови бисквитки, които се сервират със сироп в глинени чинийки. След като се изядат бисквитките, чинийките се чупят за щастие.

В Армения се приготвя сладък ориз със сушени плодове и ядки, задължително се поднася риба (по традиция пъстърва) и се пекат малки козуначета, като в едно от тях се слага монета за късмет. На когото му се падне, той ще е късметлията през следващата година. Пие се сладко вино от нар или се вари полусухо вино с подправки и захар. В Естония традиционните ястия за празника са задушено кисело зеле с кървавица, салата от тиква и пипаркоок - бисквитки с глазура.


Виж коментарите (1)

Още по темата (29):
01.01.2011 Хиляди варненци посрещнаха новата година на открито
26.12.2010 Шест бебета проплакаха на Рождество във Варна
26.12.2010 Внимание: Не преяждайте, рисково е за здравето
25.12.2010 Във Варна във всички храмове ще бъдат отслужени празнични литургии
25.12.2010 Коледа е, празничната трапеза не се вдига цял ден
24.12.2010 Пуснаха телефон за информация за проходимостта на пътищата по празниците
Още новини от Любопитни новини:
Бъркат Дара Екимова с Гери-Никол
Безгрижие и "joie de vivre": Ето кой период в историята на Франци...
Най-лесните начини за справяне с тежките магнитни бури
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада?
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Лили Иванова приятелка с Анита Мейзер?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).