Какви са разликите между грипа и настинката?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:36 / 22.11.2022
946
Става дума за две съвсем различни заболявания, чиито имена в делника често се използват като синоними: грип и настинка. Само че двете са съвсем различни. Настинката може и да е коварна, кашлицата може да продължи дълго, а хремата да ви причинява сериозно главоболие, но това не е непременно грип. Ето как можете да разберете още от първите симптоми дали просто сте настинали, или боледувате от инфлуенца.

Още първите симптоми са различни

Настинката се появява постепенно, докато симптомите на грипа се усещат изведнъж. Докато когато сте настинали не е задължително да вдигнете температура, то при грипа това е гарантирано - и то дори до 41 градуса, като температурата често е придружена от втрисане и изпотяване. При инлуенцата често се появява и силно главоболие, докато при настинката това се случва, но оплакванията са по-леки. Друга съществена разлика е, че при грипа почти винаги болните се оплакват от болки в ставите и мускулите, докато при настиналите хора те също се появяват, но не толкова често. Ако карате инфлуенца, най-вероятно ще загубите и апетита си. А ако просто сте настинали, може би ще продължите да си похапвате нормално. 

Имаме ли хрема при грип?

Хремата е типичен симптом на настинката. При грипа тя е рядко срещана. Що се отнася до кашлицата - настиналите кашлят отвреме навреме, а болните от грип - по-често. Типична за инфлуенцата е сухата кашлица. 

Разлики има и в продължителността на боледуването. Настинката продължава между 3 и 7 дни. А грипът между 7 и 14. Освен това при инфлуенцата от самото начало човек се усеща тежко болен. При настинката това не е така. И друга съществена разлика: докато при настиналите пациенти рядко се стига до усложнения, при болните от грип това се случва често, информира фармацевтичният концерн "Санофи", цитирани от "Deutsche Welle".

Така че разболеете ли се изведнъж и вдигнете висока температура, бързо потърсете лекар.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Любопитни новини:
Една от фаворитките в "Ергенът" зарязана от 60-годишен милионер з...
Рожденичката днес - нейна песен е по-популярна у нас от Happy Bir...
Как да се съхраняват правилно лимоните вкъщи?
Почина известен писател
Рачков към Зуека: Надявам се да си партнираме на старини
Ирина Флорин си нае личен треньор, но не по фитнес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).