Китай представи първия си клониран кон за състезания

Автор: Рени Томович
Коментари (0)
14:59 / 13.01.2023
711
Китай представи първия си клониран кон за състезания, жребчето Джуанг Жуанг вече е на 7 месеца, а цветът на козината му почти напълно повтаря цвета на неговия оригинал, спортния жребец Урсус, съобщава кореспондент на РИА Новости.

Според компанията SinoGene, в чиято лаборатория е създаден клонингът, работата по клонирането на метиса е започнала през 2021 г. Клонираното жребче на име Zhuang Zhuang (в превод от китайски "Здрав“) е родено на 16 юни 2022 г. Соматичните клетки са взети от кожна проба от топлокръвен кон на име Урсус, който дойде в Китай през 2007 г. от Германия и спечели множество награди в състезания по конен спорт както в Китай, така и в чужбина. Сурогатната майка беше кобила от северозападната китайска провинция Гансу. Козината на Zhuang Zhuang е същата черна като на Ursus, двата коня се различават само по леко оцветените муцуни и крайници.

Джао Джиенпин, заместник генерален директор на SinoGene, каза пред РИА Новости, че основната цел на клонирането е да се отглеждат първокласни породи коне в Китай.

"Китай все още изостава по отношение на развъждането на първокласни породи коне. Нашите коне се използват главно в животновъдството като работна сила. Що се отнася до висококласните породи коне, които се използват в конния спорт, те се считат за коне за развлечение , базата за тяхното отглеждане е много слаба, най-вече се налага да се внасят от други страни“, обясни той.

Има обаче проблеми с вносните коне - някои идват с наранявания, някои са твърде стари. "По техните характеристики те не са подходящи за разплод“, казва Джао Джиенпин.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Безгрижие и "joie de vivre": Ето кой период в историята на Франци...
Най-лесните начини за справяне с тежките магнитни бури
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада?
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Лили Иванова приятелка с Анита Мейзер?
Бившата жена на Димитър Рачков и настояща на Евтим Милошев крие т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).