Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Княз Кирил с емоционални думи за дядо си - цар Борис III
Автор: Екип Varna24.bg 09:34 / 11.10.2023Коментари (0)758
©
Княз Кирил разказа как неговият дядо Борис III е платил с живота си за спасяването на евреите в България по време на Втората световна война. Синът на Симеон Сакскобургготски присъства на премиерата на спектакъл, посветен на делото на българския владетел. Постановката е озаглавена "Краткият живот и мистериозната смърт на Борис III, български цар".

Творбата разказва как монархът се изправя пред Хитлер в средата на Втората световна война и предотвратява 50 000 евреи от неговата страна да бъдат депортирани от германците. Кирил разказва увлекателната история на неговия дядо, платил с живота си за подвига си.

"Изпитвам голяма гордост - сподели князът пред списание "Хола". - Успяха да създадат добре поставен театрален спектакъл, базиран на невероятна история. Тъжно, но с щастлив край. Истината е, че това беше общо постижение: цар Борис като държавен глава заедно с главата на православната църква и групи като лекари и юристи. Те лобираха за защита на евреите от нацистите."

Този, който се изправя срещу Хитлер в кабинета му в 45-минутна среща, е неговият дядо.

"След месеци на забавяне и трудности при депортирането на евреите Хитлер вика цар Борис през август 1943-а, за да поиска обяснение за случващото се - разказва Кирил. - Германците също така са недоволни, че българските войски не се бият заедно с тях на Източния фронт. Затова Хитлер вика цар Борис на среща очи в очи, без никой друг. За да го сплаши. Всички извън кабинета му са можели да чуят Хитлер да крещи като луд. 45 минути. Това се случило след Сталинград. Хитлер крещи като луд, защото 50 000 евреи в България не се предани. Това показва неговата лудост и колко е бил болен."

Въпреки това дядото на Кирил не се предава и евреите не са дадени на Германия. Оскар Шиндлер, чийто живот бе пренесен в киното от Стивън Спилбърг, спасява повече от хиляда евреи. Цар Борис - 50 000.

"Няколко дни след завръщането си от Берлин дядо ми почина. Тогава ситуацията се влоши за германците и през септември 1944 г. руснаците нахлуха в България. В Унгария до 1945 г. все още транспортират евреи в лагерите, но в България това не се случва. Дядо ми плати за това с живота си! Човек, който беше напълно здрав и годен като него, неочаквано умря", разкрива Кирил.

Той добавя, че семейството е наясно, че Борис е бил отровен от Хитлер.

"Баба ми го заяви, въпреки че отказа да бъде направена аутопсия. Не е известно със сигурност, но тримата лекари, които са прегледали царя - един от тях изпратен от германците - казали, че единственото обяснение е, че има някаква отрова, поради симптомите и реакцията на кожата. Все още е загадка. Баща ми не ми е разказвал за срещата на дядо ми с Хитлер. Той е бил малък - на шест години, когато Борис III е починал. Баба ми никога не искаше да говори за това", връща се в детството си Кирил.

Князът добавя, че неговите деца са очаровани от личността на своя прадядо. Самият Кирил често среща хора, които му разказват истории за Борис, пише "България Днес".

"Например таксиметров шофьор в Мадрид, който беше българин", казва князът.

Представлението в чест на Борис III предстои да се играе и в Лондон.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Частично бедствено положение в Карловско
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Ремонти във Варна
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: