Кукер дефилира със 125 см костюм, ще кандидатства за Гинес

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:40 / 03.01.2022
834
Банскалията Димитър Кехайов, известен като Мимо, накара съгражданите си отново да ахнат от изненада. На традиционното маскарадно шествие, което се провежда в Банско в първия ден на всяка Нова година, той дефилира на площада с кукерски костюм, дължината на косъма от 1м и 25 см.

Пред туристи и местни козият косъм беше точно измерен. Мимо обяви, че с този кукерски костюм ще кандидатства за подобряване рекорда в книгата на Гинес.

Мимо отдавна сам отглежда кози, пристрастен към кукерската традиция. Дядото и баща му са били също изявени кукери в Банско. Първите ярета Мимо закупил преди 15-на години от Калофер и така основал своя малка ферма от точно определена порода. Сам обработва и кожите на козите, като ги превръща в уникални маскарадни костюми.

Първият рекорд той постигнал през 2018 година, когато измерената дължина на косъма се оказа 105 см. Тогава гастарбайтерът от симитлийското село Черниче Николай Аспарухов – Талайката, който от години работи в Испания закупи костюма на Мимо за 22 000 евро. Не могъл да откаже на малкия си син Александър, също дефилиращ всяка година на кукерските шествия в района. Сега дължината на косъма се оказа с цели 20 см по-дълъг.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Авиокомпания предлага по-атрактивни цени на билетите за почитател...
Младеж изненада Карбовски на улицата
Уникална история: Да си купиш телевизор с монети, събирани от пла...
Ивет Лалова показа сина си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).