Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Лекуват зависимости от алкохол, дрога и хазарт само за 28 дни
Автор: Цвети Тончева 14:51 / 16.06.2022Коментари (0)744
©
Първият в България частен център за лечение на зависимости започва работа на Боровец, от 3 юли. Това съобщи в интервю за Plovdiv24.bg Светлана Йорданова, секретар на Националния съвет по наркотични вещества и бивш заместник-министър на здравеопазването от 2017-2021 г. Тя има почти 20-сет годишен опит в областта на превенцията и лечението на зависимости у нас.

Моделът "Минесота“, по който ще се прави интензивна терапия на хора, които са зависими от алкохол, дрога и хазарт, работи повече от 70 години в световен мащаб, разказа Светлана. Терапията у нас ще трае 28 дни. Ще се работи с две групи от по 10 души. Вече има записали се за курса. Тяхното предимство е, че първият курс у нас ще бъде ръководен от изключително опитни и известни полски специалисти.

Вижте подробностите в интервюто!


- Г-жо Йорданова, разкажете ни малко повече каква е идеята за този център и откъде е взаимствана тя?

 - Това е един американски модел, който вече около 30-40 години доста широко се прилага и в много европейски държави. Една от тези държави, разкрила най-много центрове за интензивно лечение на зависимостите е Полша. Там в момента работят над 1000 центъра. В държавните центрове лечението се заплаща от Здравната каса.

В България за първи път ще се прилага това лечение в цялата си пълнота. Ние сме създали условия за обучение на екип от 10 терапевта, които да бъдат обучени от експерти от Европейският център за обучение по модела "Минесота" – полските терапевти Анна Швед и Анджей Майхер. Избрахме и подходящо място за терапия, защото мястото, където да се провежда 28 дни интензивна терапия, е изключително важно.

То трябва да бъде хем комуникативно, хем отдалечено от градската среда. Поради тази причина ние сме се спрели на един затворен комплекс в Боровец, който подхожда и като база, която предлага - просторни стаи, големи, чисти и подредени помещения за провеждане на груповата терапия и  помещения за индивидуална терапия,  и е страхотен пансион.

- В какво се състои самата интензивна терапия в продължение само на  28 дни?

 - Това е терапия, която още преди години се е наложила в Щатите, тъй като американската здравна каса е заплащала само 4 седмици за лечение на зависимостите. Психолозите и психиатрите са направили сбита програма за терапия, за да бъде максимално ефективна и интензивна за хората, които постъпват за лечение.

Това е терапия предимно за хора, пълнолетни, които са работещи, хора, които са над 20-25-годишна възраст, без ограничение за пределна възраст и пол. Хора, които вече са постигнали развитие в живота си, имат семейства, имат работа, или са ги загубили вече поради своята зависимост. Хора, които могат да вземат дори годишна отпуска в рамките на 4 седмици, когато имат такова заболяване, за да преминат този интензивен курс, и отново да се върнат в същата тази среда, в която са живели.

Защото, трябва да си признаем, че дългосрочна терапия от зависимостите от 6 месеца, или 12 месеца, такава, каквато в момента се предлага в България, спира много хора да се подложат на  терапия. Защото, за 6 месеца със сигурност ще загубиш работата си, няма кой да ви чака, а е възможно и да загубите близкото си обкръжение, защото те свикват да живеят без вас. Това за голяма част от хората е напълно неприемливо.

Затова, този начин на интензивна терапия, и после поддържаща такава в рамките на следващите месеци в занимания, които се провеждат през уикенда, както и постоянната връзка с Центъра и с личния терапевт, позволява на хората, които преминават през терапията да си поддържат същият начин на живот. По данните на световната практика, при 50% от случаите, лечението е за целият живот, а при 35% от случаите, при повторна такава терапия, имат възможност да стигнат до пълно въздържание.

- Как смятате да привлечете нуждаещите се да се запишат при вас, защото знаем, че хората  се срамуват да признават зависимости? 

 - Наистина, стигмата върху заболяването е много силна в българското общество. Сигурно ви прави впечатление, че в държавите, където този начин на лечение на зависимостите е много силно развит,  не е срамно да потърсиш помощ, а е срамно да не го направиш.

Много известни и популярни личности, които са прибягвали до такъв тип лечение, с гордост го споделят с близкото си обкръжение, те признават че имат такова заболяване и искат да се лекуват. По същият този начин, по който е нормално хората да се отнасят към всяко едно хронично заболяване, социално значимо, което може да доведе до смърт.

Защото зависимостта е както при други социално значими и заболявания, като онкологичните, диабет и т.н. Затова начинът и негативното отношение на хората от обществото възпира кората, които са зависими, да потърсят помощ. Но тук, при нас, затова е много подходящ такъв интензивен начин на терапия.

Ако вие не желаете, никой няма да разбере, че сте се подложили на такава терапия и второ – ние осигуряваме пълна дискретност и конфиденциалност за всеки един пациент, който преминава през терапията. Това става със задължителни юридически документи за терапевтите, които работят в цялата програма, както и за целият персонал, който ще се грижи за тях в самия хотел. Те подписват документи за конфиденциалност.  

- А какво ще струва тази терапия за пациентите? Знаем, че българският народ не е от най-богатите.

 - Има различни видове на лечение на зависимости. Имаме държавни психиатрични болници, които предлагат напълно безплатно лечение. Имаме дългосрочни терапии, които от 6 до 12 месеца предлагат от 1500 до 3-4000 лева месечна издръжка. Ние сме се съобразили максимално с много фактори. Първият фактор е, че за се подпомогне наистина ефективно и терапията да е такава трябва наистина условията да бъдат много добри.

Човекът не трябва да се чувства подтиснат по време на терапията от това, че е в лоши условия, или не се храни достатъчно добре. Затова преминаването през нашата терапия задължително се съпътства с добри условия и кетъринг пет пъти на ден. Ние сме се погрижили и с това да се съобразим с възможностите на всеки един пациент. Това са разсрочени начини на плащане, различни видове капариране. Нямаме някакво строго регламентирано разплащане, в което всеки един пациент в първият момент, в който се реши, трябва да ги извади парите и да ги плати.

Информираме ги отделно колко би им струвал финансово всеки едни ден престой, така че важно е желанието им. Средствата не бива да бъдат причина човек да се откаже от това да се лекува. Защото, като хронично заболяване и това е такова, което преминава през цикли - малко подобрение, след това  още по-тежко пропадане, после пак подобрение, и още по-тежко пропадане, което може да доведе до нежелателен изход от ситуацията и много често това се случва. Не е задължително да се стигне до цироза, или до инсулт, и до инфаркт при такъв човек.

Той може докато употребява алкохол да попадне и в някаква катастрофа, или да си причини нещо, без да може да го осъзнава. Затова, желанието за лечение е изключително важно, а ние се съобразяваме с всеки един пациент. Ако виждаме, че той няма никаква подкрепа от никакви близки до него, ние го съветваме и му помагаме и за други възможности. Включително и за постъпване в държавна психиатрична болница. В някои от ситуациите това може да бъде и животоспасяващо.

Както и ги насочваме за преминаване към детокс, което при хора, които преминават през алкохол и дрога в повечето от случаите е наложително. Това става през токсикологичните отделения в многопрофилните болници, където те постъпват и се лекуват по времето на детокса, защото са осигурени по Здравната каса.

- Тоест, казвате ми, че това ще струва не малко пари, но си заслужава?

 - По един, или друг начин в живота ни всяка едно действие си е свързано с разход.  А не е ли разход да поддържаме тази зависимост? И дали да се лекуваме и повече никога да не сме зависими, и по този начин да си подобрим финансовото състояние, не е по-доброто? Да си възвърнем работата, да си възвърнем уважението и да си запазим семейството, Това е от изключително важно значение.

- Казахте, че тези 28 дни са интензивно лечение, а след това ще има поддържаща терапия?

 - Да, точно така, през събота и неделя. Основно първият месец акцентът ще бъде превенция на рецидив на заболяването. Основата на терапията е да се възвърнат вътрешните ресурси на всеки един от пациентите. Затова ние залагаме на груповата терапия, която подпомага индивидуалният начин на лечение. При груповата терапия човек може да сподели, или да се припознае в проблемите на отсрещния човек, който също заедно с него участва.

Много често от пациентите си чуваме думи като – Той все едно, че за мен говори, аз по същият начин реагирам и др. Това подпомага на пациентите да осъзнаят, че не са сами, че не носят вина за това заболяване. Защото, то се дължи на много фактори в живота. Един човек, под влияние на стреса може да развие онкологично заболяване, а друг – зависимост към алкохола. Това също е заболяване. И двете заболявания в крайна сметка може да доведат до смърт.

Има ли вече записали се за терапията, която започва на 3 юли?

 - Да, имаме вече записани. Първият ни курс, който ще започне от 3 юли, ще бъде воден от нашите обучители. Това са изключително опитни и известни полски специалисти, които са завършили преди много години българска филология и курсът ще се води на български език. Имаме тази уникална възможност, защото те имат повече от 30-сет годишен опит за интензивна терапия.

В Полша този метод какви резултати е дал?

 - Това са данните, които споделих в началото - 53 % ефективност, по тяхна официална статистика. Поради тази причина държавата Полша заплаща това лечение от Здравната каса. Тя го покрива на 100%. Естествено, че когато човек иска да се намира в по-добри условия и иска по-голямо внимание върху себе си, той може да отиде и в частен център, каквито има също много в Полша.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: