Всеки ентусиаст кулинар знае, че един от лесните начини да придадем повече вкус и характер на ястията, е чрез ползването на сос. А дали ще прибегнем към класически рецепти, или ще експериментираме, зависи от настроението и от наличните продукти.
За един почти универсален сос обаче са ни необходими няколко основни продукта, които присъстват в почти всяка кухня. Говорим за класическия винегрет, който обаче да подобрим с няколко необичайни добавки и да го превърнем в лимонов.
Ето и какво ни е необходимо за лимоновия винегрет:2 средно големи лимона
1 скилидка чесън, стрита на паста
1 ч.л. сол
2 ч.л. мед
1 ч.л. дижонска горчица
3/4 ч.л. настърган джинджифил
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 чаша зехтин
2 с.л. олио
Настъргваме кората от единия лимон, след което изстискваме сока и на двата лимона, и го изсипваме в буркан. Добавяме всички останали продукти, освен мазнината, затваряме буркана, разклащаме усилено и разбиваме добре.
Добавяме зехтина и олиото, след което повтаряме разбъркването, докато се получи емулсия, пише The Kitchn, цитиран от lifestyle.bg. Можем да използваме готовия лимонов винегрет с всякакви зелени салати. Сосът се съхранява добре в хладилник за около седмица, като не бива да забравяме да го разбъркаме преди употреба, защото се утаява,.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.