Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Магнитни бури ще ни тормозят до 23 ноември
Автор: Екип Varna24.bg 13:41 / 12.11.2016Коментари (0)1504
©
Магнитни бури ще бушуват в следващите почти две седмици. Неприятното влияние на геомагнитните полета започва в неделя и ще продължи до 23 ноември. 

Магнитните бури представляват вариации във формата, посоката и силата на геомагнитното поле и са резултат от сблъсъка между него и слънчевата плазма. Феноменът може да предизвика проблеми с мобилните телефони и техниката, тъй като влияе на електрониката и радиоразпръскването, а също така създава индуцирано електричество в далекопроводите. 

В такива дни най-уязвими са хората, които имат сърдечни проблеми. Магнитната буря представлява бързо и силно изменение в магнитното поле на Земята, възникващо в период на повишена слънчева активност. Подобни промени не протичат без последици за жителите на планетата. Според проучвания състоянието на страдащите от исхемична болест на сърцето се влошава 55% по-често по време на магнитна буря, отколкото в останалите дни. А 25% от пристъпите на стенокардия възникват в края на неблагоприятните дни. При магнитни бури хората с по-чувствителен организъм могат да усетят чувство на тревога, тъга, психическо напрежение, раздразнителност и безсъние.

Дните с магнитни бури се отразяват и на хлапетата. През този период някои деца стават по-агресивни, справят се по-трудно с училищните задължения и са по-разсеяни. 

"Магнитните бури се отразяват по някакъв начин на всички хора. Здравите хора обикновено не ги усещат, ако са в добро психическо и физическо състояние към момента на магнитните бури. Но хората, които имат някакво заболяване са по-чувствителни към това въздействие", обясниха лекари. 

По думите им най-уязвими в дните на магнитни бури са хората със сърдечно-съдови заболявания, свързани с аритмия, с високо кръвно налягане, страдащите от исхемична болест на сърцето и сърдечни пороци. 

"Особено ако заболяването е по-напреднало, тези хора може да усетят сърцебиене, прескачане на сърцето, дискомфорт чувство на умора и задух", допълниха доктори. 

Ако пък пациентите с исхемична болест на сърцето се натоварят физически в дните с неблагоприятни магнитни полета, може да получат и стенокардна симптоматика. 

"Цялата гама от оплаквания, свързана със заболяването им може да се изяви именно в тези дни", посочва кардиологът. Уязвимите към магнитните бури хора трябва много стриктно да приемат своите медикаменти, които са им предписани за лечение на основното им заболяване. 

"Те трябва да избягват психически и физически натоварвания в този период от време. А ако се налага някакво физическо натоварване, то да се случва постъпателно и да не е много тежко и с бързо темпо", съветват лекарите. По думите им тези хора трябва да се пазят и от студа и да не се излагат на вятър.

Трябва да се обърне внимание и на храненето. "Трябва да се консумират определени храни и да се пият достатъчно течности, които да са леко охладени, да не са алкохолни, газирани и горещи. Жаждата не трябва да се утолява с алкохолни питиета, дори под формата на бира", казват лекарите. Табу са и виното, шампанското, газираните и енергийните напитки.

В дните с магнитни бури мнозина се оплакват от главоболие. Причината за него обаче може да е от различно естество. "Ако хипертониците се оплакват от главоболие, е редно те да измерят кръвното си налягане. Защото при една част от хипертониците по време на по-топли дни и магнитни бури, ако взима редовно медикаментите си, но не приема достатъчно течности, кръвното налягане може да падне", обяснява д-р Кунева. 

По думите и в такива ситуации тези пациенти трябва незабавно да потърсят своя личен лекар за корекция на медикаментите, които пият за регулиране на кръвното налягане. "Докато се свържат с лекаря, това, което сами могат да направят, е да пият повече течности, за да компенсират с обем ниското си кръвно", съветва кардиолог. 

Ако хипертоникът има главоболие, но кръвното му е високо, той отново трябва да се свърже с джипито си за корекция на терапията или да вземе допълнително лекарство за кръвното налягане. "Ако главоболието не е свързано с ниско или високо кръвно налягане, тогава човек може да вземе някакъв аналгетик, който да ликвидира този симптом", казва още той.

През следващите 4 седмици ще има силни смущения на магнитосферата. В такива дни, експертите съветват да бъдем по-спокойни и положително настроени, защото това ще отблъсне влиянието на магнитните бури. Също така ни съветват да се въздържаме от алкохол, както и от пикантни и солени храни. Препоръчително е пиенето на много течности, но подчертават, че трябва да избягваме силното кафе. Не е желателно да изпълняваме тежки физическа работа, а да си почиваме повече, като прекарваме достатъчно време навън. Геомагнитните смущения са пряко свързани с процесите, извършващи се на слънцето. Когато възникне огнище на слънцето, в космоса се наблюдава падането на плазмени частици. Те летят с голяма скорост към планетите от нашата слънчева система. Когато плазмата достигне атмосферата, са налице така наречените магнитни бури. Отдавна е известно, че магнитните бури влияят отрицателно на здравето на човек, както и на неговото поведение и настроение. Тези смущения, обаче, не се усещат от всички хора. Най-често възрастните са обект на това явление или хора, подложени на стрес, със слаба имунна система.



Източник: Стандарт








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: