Месо в епруветки може да замести отглеждането на пилета

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
12:00 / 14.03.2015
741
Две години след като станахме свидетели на първия хамбургер от епруветка, изследователи в Израел работят върху още по-сложна рецепта - първото в света пиле, отгледано в лаборатория, пише MailOnline.

Проф. Амит Гефен, биоинженер в Университета на Тел Авив, започва двугодишно проучване на концепцията за производство на пилета в лабораторни условия, финансирано от организацията с идеална цел "Фондация за модерно селско стопанство" (Modern Agriculture Foundation), която се надява, че "култивираното месо" в бъдеще ще замести отглеждането на животни за клане. Съоснователят на фондацията Шир Фридман се надява да разполага с рецепта за култивиране на клетки от пиле до края на годината.
Изследователите изтъкват, че тази задача е по-трудна от създаването на първия отгледан в лаборатория хамбургер - телешко кюфте на стойност 300 000 долара, което беше сготвено в Маастрихтския университет в Холандия след петгодишен научен проект, финансиран от съоснователя на Google Сергей Брин.

Вместо да събира малки фибри от телешки мускул в едно голямо парче месо, Гефен ще се опита да направи цяло пиле, започвайки от една-единствена клетка.

Организацията за защита на правата на животните "Хора за етично отношение към животните" (People for the Ethnical Treatment of Animals) предложи награда от 1 милион долара на първата лаборатория, която успее да използва клетки от пиле, за да създаде месо в епруветка, готово за пазара, но крайният срок - 2014 година, мина, без да има кандидати да я получат.

Гефен, който е експерт по инженерство на тъкани, казва, че планът е да се култивират клетки от пиле и да се оставят да се делят и размножават. В по-ранно свое изследване той е използвал фактори за растеж, извлечени от тумори, но този метод не е подходящ за храна.

Търсенето на месо се очаква да се удвои между 2000 и 2050 г., когато, според прогнозите, световното население ще надмине 9 милиарда. Привържениците на идеята за отглеждане на месо в лаборатории смятат, че това е единственият начин да се отговори на това търсене без вреда за околната среда. Според Оксфордския и Амстердамския университети култивирането на месо ще генерира 96 процента по-малко вредни емисии, ще използва между 82 и 96 на сто по-малко вода, като в същото време ще отпадне нуждата от земя за отглеждане на животни.


Виж коментарите (3)
Още новини от Любопитни новини:
Зрителите се объркаха: Това Hell’s Kitchen ли е или "Ергенът" – г...
Жена: Кристиан едва не уби мен и детето ми
Вижте кой е специалният гост на кинофестивала в Кан
Напусна ни Невяна Ушева
"Най-добрите тайни дестинации в Европа" за 2024 г.
Ето я любимата рецептата за вкусна паста на шеф Владислав Пенов


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).