Не всички сусамови тахани са еднакви: Какви са разликите помежду им, както и ползите за здравето
Със своята гладка и кремообразна текстура, наподобяваща паста, таханът е полезна и вкусна съставка, която може да използваме за различни рецепти, както солени, така и сладки, или пък да го хапваме самостоятелно. Традиционно се прави от сусамови семена и присъства в някои от най-вкусните средиземноморски и близкоизточни ястия. Само част от тях са халва, хумус и баба гануш.
По произход от Африка и Азия, сусамът е бил разпространен още в древни времена. Така например египтяни са го смилали, за да правят брашно от него, а римляните са го намазвали върху хляб. Но в наши дни тази зърнена култура е дори още по-широко разпространена, защото се отглежда на много места по света, където климатът е по-топъл.
И макар че сусамовите семена имат много приложения и различни начини за консумация, таханът си остава един от най-вкусните. Но все пак, не всички сусамови тахани са еднакви. Затова е полезно да знаем какви са разликите помежду им, както и ползите за здравето, за да изберем най-подходящия за нас вид.
Тахан от белен сусам и тахан от небелен сусам
При обработката сусамовите семена могат или да се обелят, или да се оставят с обвивката. При първия вариант обвивката се отстранява от семето, преди да се смели. А това може значително да повлияе както на вкуса и текстурата на тахана, така и на употребата му.
Таханът от белен сусам е с по-ниско съдържание на калций и фибри и има по-лек, дори сладникав вкус. Като консистенция е по-лек и кремообразен и е подходящ за приготвянето на сладки изделия, дресинги за салати и други готвени зеленчуци.
Таханът от небелен сусам, от друга страна, е по същество пълнозърнест и има по-високи нива както на калций, така и на фибри. На вид е с по-тъмен цвят, консистенцията му е по-груба и зърнеста, а вкусът - по силен и дори леко горчив. А заради по-комплексния си вкус, е отличен за приготвянето на печива.
Тахан от печен сусам и тахан от суров сусам
Добре е да знаем, че в някои случаи таханът от печен сусам се обозначава като "сусамова паста", за да се отличи от тахана от суров сусам.
Таханът от печен сусам (сусамова паста) е по-тъмен на цвят, с по-наситен вкус, но и с по-малко хранителни вещества, заради термичната обработка, през която преминават семената. Използва се в източната кухня и е чудесен за дипове и дресинги, за намазване, в паста, както и в супи.
Таханът от суров сусам пък е съответно по-светъл на цвят и лек на вкус. Освен това той запазва значително по-голяма част от хранителните си вещества. Най-подходящ е за използване в десерти, хумус, сосове и дресинги, пише Tasting Table, цитиран от lifestyle.bg. Независимо от вида тахан, който предпочетем обаче, не бива да забравяме да го разбъркаме добре преди да го използваме в рецепта или консумираме директно от буркана. След отваряне може да го съхраняваме в хладилник в продължение на няколко месеца.