Ново изследване: Мозъкът може да компенсира познавателните и сетивни възможности

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
21:12 / 20.03.2024
2218
Ново изследване показва, че мозъкът конструира емоции не на базата на сетивни усещания, а на някаква по-абстрактна система за кодиране. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

С помощта на изкуствен интелект и ядрено-магнитен резонанс учените установяват, че мозъкът може да компенсира познавателните и сетивни възможности.

Изследователите пускат филма "101 далматинци“ на доброволци, сред които има слепи и  глухи, като версиите са пригодени към специфичните им нужди. "Откриват, че когато хората виждат ключови моменти, в които трябва да изпитат някаква силна емоция, всички го правят по едно и също време. Тези, които са слепи – само на базата на това, което чуват, а тези, които са глухонеми – само на базата на това, което виждат. Всички хора, независимо от сетивата си, много точно реагират по един и същи начин със съответната емоция. Т.е. сетивата не са водещи и едно сетиво не е по-силно от друго“, обясни доц. Тодорова.

По какъв начин сетивата биват компенсирани за момента остава загадка. "Изследователите казват, че става въпрос за абстрактна система, т.е. отново сякаш някакво квантово състояние – мозъкът реагира, създава емоцията на ситуацията. Учените ще насочат усилията си към изследване на полето на префронталния кортекс, където ще търсят каква е тази комплексна система“, допълни тя.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Тони Стораро получи огромно признание
Дивна за новата си песен: Тя се роди от истината на моето сърце, ...
Трябва ви потребителски или ипотечен кредит – първо се допитайте ...
Този средновековен град е съвсем близо до България, а цените са у...
Новият оператор BETHUB.bg стартира с впечатляващ уелкъм бонус и д...
Краси Аврамов за "Евровизия": Превърна се в абсолютен Хелоуин, ве...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).