Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино
Културни
Личности
Музика
Няколко страхотни рецепти за празничната трапеза днес
Автор: Екип Varna24.bg 11:32 / 06.12.2020Коментари (1)561
© iStock
Както всички знаем - на Никулден се ядат рибни ястия.  В навечерието на празника ето няколко предложения за традиционни рецепти с шаран, както и няколко за други риби като скумрия, сьомга, риба тон и т.н., пише "Една.бг".

Почерпете вдъхновение и изберете нова рецепта за празника:

1.  Пикантен шаран с бира

Продукти:

125 гр меко масло

1 яйце

1/2 чаена лъжичка сол

розмарин, салвия, мащерка

250 гр брашно

1/2 чаена лъжичка бакпулвер

1 консерва риба тон (филе в собствен сос)

1 стрък пресен лук

1 стрък пресен чесън

сол, черен пипер и лимонов сок на вкус

1 супена лъжица майонеза

1 супена лъжица галета

Приготвяне:

Разбийте маслото на пяна и прибавете яйцето. Накълцайте подправките на ситно, ако са пресни и ги смесете с брашното, предварително пресято с бакпулвера и солта. Омесете бързо меко тесто и го оставете на студено, докато приготвите крема от рибата. Ако яйцето е по-голямо, може да се наложи да добавите още малко брашно.

После сложете в дълбок съд предварително отцедената риба, лука и чесъна. С пасатор направете гладка смес заедно с майонезата и галетата. Разбъркайте и овкусете с подправките.

От алуминиево фолио направете фунийки. Разточете тестото и го нарежете на тънки ленти, широки 1 см и дълги 15 см. Увийте ги спираловидно върху фунийките и изпечете до порозовяване в предварително загрята на 170 градуса фурна. Разбира се, много по-лесно е, ако разполагате с метални фунийки, но и така нещата се получават.

2. Никулденски рибник

Рибникът - шаран в тесто, се счита за традиционното ястие за Никулден.

Обикновено се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди. Рецептата изисква малко повече време за приготвяне, затова тичайте към магазина още отсега и пригответе престилката и тавата.

Необходими продукти за 6 порции:

1  голям шаран

1 ч. ч. орехи

4 с. л. зехтин

1 глава лук, нарязана на ситно

1 връзка магданоз

2 кисели краставички, нарязани на ситно

1 ч. л. доматено пюре

сол и пипер на вкус

За кората:

500 г брашно

1 ч. л. сол

250 мл вода

100 г топено масло или мас

1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

1.Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника.

2.Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин.

3.През това време в загретия зехтин се запържва лукът, прибавят се орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът.

4.С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.

5.Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.

6.Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180° С - 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.

3. Рибен кебап в гювечета

Необходими продукти за 4 порции:

500 г рибено филе

3 червени чушки или камби от туршия

2 стръка праз

2 стръка целина

1 в. ч. бяло вино

200 г стерилизирани домати

4 с. л. олио

2–3 стръка копър

2–3 стръка магданоз

масло за намасляване

сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Празът се нарязва на едри парчета по диагонал и се запържва за 2–3 минути в олиото. Прибавят се чушките, нарязани на квадратчета, и ситно нарязаната целина. След 2–3 минути се налива бялото вино. Оставя се да кипне и се изчаква виното да

се изпари.

2. Към омекналите зеленчуци се добавят пасираните или нарязани наситно стерилизирани домати. Кипва се и се посолява.

3. Рибеното филе се нарязва на едри парчета и се поставя на дъното на намаслено гювече. Върху него се изсипват готовите зеленчуци и се поръсват със ситно нарязаните копър и магданоз.

4. Гювечето се пече около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

4. Шаран с подлучен гъбен сос

Необходими продукти за 4 порции:

1,5 кг шаран

1 ч. ч. кисело мляко

4–5 стръка магданоз

зехтин за намазняване

сол на вкус

За соса:

400 г домати

200 г печурки

4 с. л. бяло вино

2 с. л. зехтин

2–3 стръка пресен чесън

сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Шаранът се филетира, кожата се маха и филетата се нарязват на порции. Млякото се разбива с малко вода, филетата се заливат и се оставят да престоят така няколко часа. След това се изплакват, подсушават се и се поръсват със сол. Намазват се със зехтин и се пържат на грил тиган 5–8 минути от всяка страна.

2. Нарязаните на филийки печурки за соса се запържват на силен огън в предварително загретия зехтин. Щом се зачервят, се налива виното и когато се изпари, се добавят обелените и нарязани надребно домати. Посолява се и се оставя да къкри 3–4 минути. Добавя се наситненият чесън и ври още 2–3 минути.

3. Филетата риба се сервират полети със соса и поръсени с наситнения магданоз.

5. Една различна рецепта за скумрия

Необходими продукти за 4 порции:

1 кг скумрия

1 глава лук

2 моркова

1/2 връзка магданоз

500 г прясно мляко

4 с. л. олио

1 дафинов лист

4 с. л. заквасена сметана за гарниране

сол и черен пипер на вкус

листа магданоз за гарниране

За гарнитурата:

4–5 картофа

2 с. л. заквасена сметана

1 ч. л. хрян

сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Рибата се филетира и дребните костици се отстраняват с пинсета.

2. Лукът се нарязва на кръгчета, морковът се настъргва, а магданозът се наситнява. Зеленчуците и рибата се подреждат на пластове в дълбок намазнен тиган.

3. Всеки пласт се поръсва с олио, овкусява се със сол и черен пипер и се залива с горещото мляко. Слага се дафиновият лист и се оставя да се вари на слаб огън около 30 минути.

4. Картофите се сваряват и се нарязват на малки кубчета. Овкусяват се със сметаната, хряна и сол. Рибата се поднася с гарнитурата, заквасената сметана и лист магданоз.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Изпратете ми по една порция от публикуваните рецепти и аз се задължавам да дам компетентен отговор коя е най-вкусната
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Зима 2020/2021 г.
Грипна епидемия обхвана страната
1 март 2020 година
ТВ и шоу сезон 2020/2021 г.
Парламентарни избори 2021 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2008 - 2019 Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: