
ЗАРЕЖДАНЕ...
Няколко съвета за безопасност в кухнята | ||||||
| ||||||
Суровото месо няма място в мивката "Готвещите у дома често подценяват как кръстосаното замърсяване може да разпространи бактерии в цялата кухня", казва професорът по инженерна безопасност на храните от Университета на Британска Колумбия д-р Сиюн Ванг. Ешерихия коли, салмонела и листерия могат лесно да преминат от сурови продукти като месо и яйца върху други повърхности, които докосваме - дръжката на хладилника, чешмата, повърхността на шкафовете. Там могат да оцелеят със седмици. За да избегнем това, трябва да мием ръцете си често и поне за 20 секунди с топла вода, след което да се избършем с чиста кърпа. Суровото месо не се мие, защото чрез микроскопичните водни капчици "разпръсква" бактерии по съседни повърхности. Дезинфекциране на повърхностите Което ни води до следващия съвет. Според професора по бактериология на Университета Уисконсин-Медисън д-р Дже-Хюк Ю, трябва да ползваме разтвор с белина или спиртен спрей за дезинфекция на твърди повърхности, особено след приготвяне на сурово месо. Д-р Юо съветва да почистваме така и рафтовете на хладилника веднъж в месеца, и да поддържаме температурата в него под 4°C, за да се предотврати разпространението на бактерии. Правилна температура за готвене на месото За да избегнем консумацията на бактерии от месото, трябва да го готвим при препоръчителна му температура (измерва се във вътрешността на месото): 63°C за цели парчета говеждо, свинско, агнешко, телешко и риба, 71°C за смляно месо и 74°C за всички видове птици. Д-р Ю използва пластмасови дъски за рязане на месо, а не дървени, защото дори най-чистите дъски задържат микроби във вдлъбнатините от ножа. И правилно размразяване на месото Повечето хора го правят на стайна температура, но така външните слоеве на месото могат да достигнат до "опасната зона" между 4°C и 60°C, където бактериите се размножават бързо, а средата още не е размразена. Затова е препоръчително да размразяваме месото в хладилника. Ако ни трябва по-скоро, ползваме микровълна или го поставяме в запечатан плик и купа със студена вода, като я сменяме на всеки половин час, пишат Guardian, цитиран от lifestyle.bg. |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg