Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Няколко съвета за безопасност в кухнята
Автор: Екип Varna24.bg 10:06 / 10.06.2025Коментари (0)316
©
Очакваме изрядна хигиена от кухните на ресторантите и заведенията, в които избираме да се храним. Когато обаче готвим у дома, често не сме толкова стриктни. Което пък отваря вратата на опасни патогени. Ето някои съвети от експерти по хранителна безопасност, които никога да не забравяме, когато приготвяме месо в кухнята.

Суровото месо няма място в мивката

"Готвещите у дома често подценяват как кръстосаното замърсяване може да разпространи бактерии в цялата кухня", казва професорът по инженерна безопасност на храните от Университета на Британска Колумбия д-р Сиюн Ванг.

Ешерихия коли, салмонела и листерия могат лесно да преминат от сурови продукти като месо и яйца върху други повърхности, които докосваме - дръжката на хладилника, чешмата, повърхността на шкафовете. Там могат да оцелеят със седмици.

За да избегнем това, трябва да мием ръцете си често и поне за 20 секунди с топла вода, след което да се избършем с чиста кърпа.

Суровото месо не се мие, защото чрез микроскопичните водни капчици "разпръсква" бактерии по съседни повърхности.

Дезинфекциране на повърхностите

Което ни води до следващия съвет. Според професора по бактериология на Университета Уисконсин-Медисън д-р Дже-Хюк Ю, трябва да ползваме разтвор с белина или спиртен спрей за дезинфекция на твърди повърхности, особено след приготвяне на сурово месо.

Д-р Юо съветва да почистваме така и рафтовете на хладилника веднъж в месеца, и да поддържаме температурата в него под 4°C, за да се предотврати разпространението на бактерии.

Правилна температура за готвене на месото

За да избегнем консумацията на бактерии от месото, трябва да го готвим при препоръчителна му температура (измерва се във вътрешността на месото): 63°C за цели парчета говеждо, свинско, агнешко, телешко и риба, 71°C за смляно месо и 74°C за всички видове птици. Д-р Ю използва пластмасови дъски за рязане на месо, а не дървени, защото дори най-чистите дъски задържат микроби във вдлъбнатините от ножа.

И правилно размразяване на месото

Повечето хора го правят на стайна температура, но така външните слоеве на месото могат да достигнат до "опасната зона" между 4°C и 60°C, където бактериите се размножават бързо, а средата още не е размразена.

Затова е препоръчително да размразяваме месото в хладилника. Ако ни трябва по-скоро, ползваме микровълна или го поставяме в запечатан плик и купа със студена вода, като я сменяме на всеки половин час, пишат Guardian, цитиран от lifestyle.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Стрелба в училище в Австрия, има много жертви
Презастрояването на Пловдив
Разкриха още "домове на ужасите"
ТИР уби 12-годишно момиче край Плевен
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Ако днес имаше местни избори във Варна?
Аз съм гласувал/а за кмета и отново бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета, но бих го подкрепил/а
Аз съм гласувал/а за кмета, но вече не бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета и отново не бих го подкрепил/а

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: