
ЗАРЕЖДАНЕ...
Пет от най-лошите храни и напитки, които да консумираме след 45 години | ||||||
| ||||||
По този повод от Eat This Not That търсят съвет от Тара Колингвуд, диетолог, фитнес инструктор и съавтор на книгата Flat Belly Cookbook for Dummies, за да разберат кои храни е време да се ограничат на тази възраст и с какво е добре да бъдат замени, без да страда вкусът ни. 1. Сладки напитки: Коварният капан Какво включва: Газирани напитки, енергийни напитки, подсладени кафета. Какво причиняват: Повишена кръвна захар, коремни мазнини, риск от диабет тип 2. С какво да ги заменим: Вода с резен лимон, неподсладен билков чай, газирана вода. 2. Преработени меса: Вкусни, но рискови Какво включва: Бекон, салами, наденички, хот-дог. Какво причиняват: Натрупване на наситени мазнини и нитрати, което крие риск от сърдечни заболявания и дори рак. С какво да ги заменим: печено пиле, пуешко месо, сьомга, леща. 3. Рафинирани въглехидрати: Захар в преработена форма Какво включва: Бял хляб, бяла паста, кроасани, пакетирани сладкиши. Какво причиняват: резки скокове в кръвната захар, енергийни сривове, напълняване. С какво да ги заменим: Пълнозърнест хляб, кафяв ориз, киноа, овесени ядки. 4. Пържени храни: Хрупкавото изкушение с тежки последици Какво включва: Пържени картофи, лучени кръгчета, панирано пиле. Какво причиняват: Възпаления, покачване на холестерола, проблеми със сърцето. С какво да ги заменим: храни, приготвени на фурна, на air fryer или с минимално количество мазнина. 5. Алкохол: Приятел или враг Какво причинява: Забавен метаболизъм, нарушен сън, натоварен черен дроб, коремни мазнини. С какво да го заменим: По-малки количества, по-редки случаи и с повече вода между чашите, пише lifestyle.bg. |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg