Дюлите може и да не са толкова популярни през есенно-зимния сезон, колкото ябълките, но това не означава да ги пренебрегваме. Освен ароматни и красиви, тези плодове са източници на много полезни вещества. Могат да се приготвят и по много различни начини.
Дюлите съдържат фибри, витамин С и витамин B6, както и мед, желязо, калий и магнезий. Антиоксидантите в тях - по-специално флавоноли като кверцетин и кемпферол, намаляват метаболитния стрес и се борят с възпаленията в организма.
Плодът, който е родом от Азия, е особено полезен за храносмилателната система. Няколко изследвания показват, че екстракт от дюля влияе добре на болести на червата като язвен колит и възпаления на дебелото черво, пишат Healthline.
Страдащите от рефлукс и киселини също могат да се възползват от благотворното въздействие на дюлите, показва изследване, в което деца с този проблем в продължение на четири седмици са приемали хранителна добавка на основата на дюлев сок.
Наглед трудна за приготвяне, дюлята всъщност може да се консумира по най-различни начини - като сироп или компот, печени на фурна със захар и канела, на сладко или в сладкиши, но и в солени ястия.
Найджър Слейтър от Guardian предлага една необичайна рецепта - мариновани дюли. Подходящи са за добавка към всякакви задушени или печени меса.
Мариновани дюли
750 мл оцет от сайдер
400 г тръстикова захар
3 средно големи дюли
12 зрънца хвойна
8 зрънца черен пипер
дафинов лист
Наливаме оцета в метална касерола, добавяме захарта и подправките и оставяме сместа да кипне, след което намаляваме котлона, за да започне да къкри.
Обелваме дюлите, почистваме семките и ги нарязваме на около шест парчета. Пускаме ги в къкрещия оцет и оставяме да се готви около 15-25 минути. Когато е готов, плодът трябва лесно да може да се набожда на вилица.
Прехвърляме парчетата дюли в чисти буркани, заливаме с течността и затваряме бурканите. Оставяме да се охладят, след което могат да бъдат съхранявани така няколко седмици, пише lifestyle.bg.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.