Показват филма за Пламен Горанов във Варна на 15-и март

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:05 / 04.03.2015
5055
Две години след смъртта на самозапалилия се Пламен Горанов става ясно, че късометражният игрален филм за него ще бъде показан в рамките на 6-ото издание на София Филм Фест във Варна'15. Прожекцията ще се състои на 15-и март (неделя) от 17:30ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център, непосредствено преди "Два дни и една нощ", като входът ще бъде с един билет.

Филмът "Пламен" е продуциран от компанията "Dress Code", базирана в Ню Йорк. Нейни основатели са Андре Андреев и Дан Ковърт, а сценарият е дело на Мартин Маринос. Авторите сами са проявили желание да представят късометражната продукция и във Варна, освен на официалната премиера по време на фестивала в София. С общите усилия на организаторите те ще пристигнат като специални гости, за да се срещнат лично с публиката в морската столица. Това тяхно желание е продиктувано от неделимата връзка между историята на Пламен, събитията, станали катализатор за трагичния му край и обществото, част от което е той - далеч от столицата и все пак, изиграло преди две години основна роля за падането на тогавашното правителство.

Лентата проследява какво накара Горанов да протестира, водейки в крайна сметка до смъртта му и до създаването на една тревожна тенденция на актове на самозапалване в България. Разказът е изграден на база интервюта с най-близките приятели на Пламен, както и с журналисти, отразили трагедията му.

Повече за филма и автора:

На 20 февруари 2013 г. Пламен Горанов - 37-годишен алпинист и фотограф от Варна се самозапали в знак на политически протест пред сградата на община. Той почина от изгарянията навръх националния празник 3 март. Три дни по-късно Кирил Йорданов подаде оставка под натиска на протестите.

Андре Андреев е 30-годишен българин, който работи за компании като MTV, Nike, British Petroleum (BP), IBM, Samsung. Напуска родния Перник през 1997, когато е на 13 години. Заедно с майка си, която печели "зелена карта", емигрира в САЩ. Завършва графичен дизайн в California College of Arts. Малко по-късно започва работа в MTV. В MTV работи две години, като се занимава основно с анимация. След това заедно с приятеля си от колежа Дан Ковърт създава дизайнерското студио Dress Code.


Виж коментарите (1)

Още по темата (77):
22.02.2016 Три години от онази сутрин, когато Пламен пламна
05.03.2015 10 г. ще съхраняват записите от самозапалването на Пламен
20.02.2015 Преди 2 г. един варненец пламна и загина с надежда за по-добри дни
18.02.2015 Филм за самозапалилия се Пламен тръгва по кината
18.11.2014 Палатките на протеста станаха развъдник на плъхове
29.04.2014 Съветниците бистрят какво да правят с грамадата за Пламен и палатките
Още новини от Любопитни новини:
Автомобилът ви е "спрял да дърпа"? Какви са причините
Той е банкер от "Уолстрийт", български зет и влезе в надпреварата...
Превърна се във вирусна сензация – на 38 няма зъби, но снима клип...
Днес е първият ден, ако сте решили да отслабвате с лунната диета ...
В 21-ви век: Мъж е даван "под наем" за селскостопанска работа, дъ...
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).