Правилното рязане на продуктите, което пази маникюра и пръстите – гледай шефовете, но не ги копирай
Да си признаем – влизането в кухнята с добре направен маникюр понякога е по-рисково от излизането с високи токчета на заледен тротоар. И въпреки това, салатата чака, морковът гледа укоризнено, а лукът вече се смее злобно, знаейки, че ще ни разреве. Затова – внимание! Днес ще разбием (не яйце, а) мита, че рязането в кухнята задължително завършва с лепенка на показалеца.
Пръстите в стил “мечешка лапа", а не "аз готвя като лейди"
Ако искаш да останеш с всичките си десет, пръстите не се изпъват като на пианист. Вместо това: свий ги леко навътре (сякаш държиш малка топка). Кокалчетата да са по-близо до острието, а върховете – скрити на сигурно. Това не само предпазва маникюра, но и ти дава по-голям контрол над ножа.
Дъската – сцената, на която се режатпродукти, не пръсти
– Избери стабилна дъска. Подхлъзващата се дъска е като фалшив приятел – изглежда ок, докато не те подхлъзне.
– Ако е хлъзгава – сложи влажна кухненска кърпа под нея. Ще стои като вкопана.
Тъпият нож е много по-опасен. Натискаш повече, губиш контрол и... следва сцената с лепенката.
Поддържай ножа си остър – не за да го ползваш като оръжие, а за да мине през домата като през масло. И не забравяй с ножът се реже с техника, не с насилие.
Движението: плъзни, не удряй!
– Режещото движение е като лек танц: ножът се движи леко напред-надолу, после назад-нагоре.
– Не удряш продукта като в реклама на кухненски робот. Няма нужда от агресия, само грация.
Гледай готвачи – да. Импровизирай с тяхната скорост – не. Те не режат бързо, защото са безстрашни, а защото са преминали през години опит и... няколко лепенки.