Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Препълнени зали на четвъртия ден на фестивала Златна роза
Автор: Екип Varna24.bg 18:36 / 06.10.2010Коментари (0)1592
© Varna24.bg
Четвъртият ден на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза" премина с препълнени зали. Според критиците най-отличителните черти на новото българско кино са желанието да общува с публиката и неговата успешна борба с клишетата. "Българското кино отново става вълнуващо. Не случайно публиката посещава филмите", констатираха филмовите критици. Друго обединяващо звено е, че то представя съвременното българско битие.

Според кинокритиците най-сериозен напредък в тези отношения прави филмът на дебютиращия режисьор Цветодар Марков - "Лов на дребни хищници". Те го определиха като модерен филм, с добър сценарий, който съчетава драмата и трилъра и играта на известни опитни и млади актьори. "Лов на дребни хищници" връща градската среда на екрана и въздейства автентично на зрителя.

Подобният на мюзикъл филм "Малка нощна приказка" на Николай Акимов впечатли кинокритиците с изключителната си култура на изображение и владеене на условността, без това да го превръща в кич. Филмът е създаден като телевизионен детски сериал, който е бил преструктуриран за големия екран чрез промяна на сюжета и обединяване на отделните серии в едно цяло.

Кинокритиците определиха българските режисьори като добре подготвени творци. Актьорите също бяха оценени високо. Общото мнение е, че журито ще бъде затруднено при отсъждането на наградата за Главна мъжка роля, тъй като тази година има много силни кандидати.

При обсъждането между журналисти и критици се откроиха някои основни точки. Една от тях е необходимостта Министерството на културата да бъде балансьор между различните страни в кинопроизводството. Като сериозни проблеми критиците отбелязаха още: липсата на културна стратегия, нихилистичното отношение към българското кино, лошото разпространение на филмите, тенденцията към повърхностното мислене на публиката и нуждата от дигитализация на кината в малките градове. Филмовите дейци се възмутиха и от препоръчителния характер на текста в закона за минималната квота на излъчваното българско кино, защото по този начин той се обезсмисля.

В четвъртък ни предстои да видим още интересни филми от конкурсната програма на фестивала. Три пълнометражни режисьорски дебюта - "Аварийно кацане" (17:00 ч.) на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, последван от "Подслон" (18:00 ч.) на Драгомир Шолев и пред премиерна прожекция на "Тилт" (20:00 ч.) - филма на Виктор Чучков - син, отличен още на 10-годишна възраст на фестивала в Москва за изпълнението си в "Йо-хо-хо". Телевизионният филм "Хъшове" на режисьора Александър Морфов е с начален час 13:30.

На 7.10 в две прожекции (14:00 ч. и 16:00 ч./Зала Европа) е поместена конкурсната програма на фестивала за късометражни филми, която ще се проведе за първи път тази година.




Още по темата: общо новини по темата: 15
08.10.2010 »
08.10.2010 »
08.10.2010 »
08.10.2010 »
07.10.2010 »
05.10.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
24 май: Ден на славянската писменост и култура
Лято 2024
Природни стихии
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: