Първата за 2018 г. изложба в галерия Art Meeting среща във Варна двама млади артисти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:23 / 07.03.2018
7037
Първата за 2018 година изложба в Галерия Art Meeting среща във Варна двама млади артисти с интересни идеи, като представя пластическите им търсения чрез развитието на цвета и формата.

Драго Дочев показва живопис, Мартиан Табаков - скулптура. И двамата са възпитаници на Националната художествена академия в София.

Мартиан е познат на приятелите на Art Meeting от две съвместни изложби, а миналата година подреди първата си самостоятелна експозиция тук. Този път той ще покаже няколко от новите си творби - човешки фигури от гипс и восък, които поставят на изпитание реалистичната ни представа за този вид триизмерност.

Силно изразителни са и живописните форми на Драго Дочев, който за втори път се представя в родния си град. Част от работите са от цикъла "Състояния", продукт на няколкогодишно рисуване на модели в Академията. Образът на портрета там е изведен в символ, образуван от мазките на напластената боя. Той е изцяло експресивен, без реалистично наподобяване.

Някои от живописните творби са рисувани сред природата, като например "Дънер" и "Жълти патладжани". Това са елементи, които впечатляват художника изцяло с пластичната си форма.

Как се променя отношението на Драго Дочев към цвета, неговото основно оръжие?

Отношението ми към цвета се разви, докато наблюдавах много любопитен феномен през годините в Академията - моята палитра. В даден момент с времето палитрите ставаха изключително интересни с всичките сложни изсъхнали натрупвания и преливания на боята. Това ме вдъхнови да се опитам да постигна същото на платното. Подходът ми към изграждането на тези "портрети" с изсъхналата боя и шпаклата, се превърна в скулптурен.

"Преосмисляне на формата" провокира художествените ни възприятия с рефлексиите на Драго Дочев и Мартиан Табаков: скулптурен модел на платното, деформация на формата в скулптурата. Нещо, което заслужава да се види.

Откриването на експозицията е на 13 март от 18 часа. Творбите ще останат в галерията до 31 март.

Art Meeting се намира във Варна на ул."Братя Шкорпил"13. Телефон за контакт: 088 5 581 473, Анна Халамян


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Бъркат Дара Екимова с Гери-Никол
Безгрижие и "joie de vivre": Ето кой период в историята на Франци...
Най-лесните начини за справяне с тежките магнитни бури
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада?
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Лили Иванова приятелка с Анита Мейзер?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).