Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Руска лечителка твърди, че баба Ванга имала 25 милиона долара
Автор: Екип Varna24.bg 11:14 / 02.02.2021Коментари (0)926
© Varna24.bg
"Дълго време ке спорите за рождената ми дата“, казва приживе Ванга и предсказанието й се сбъдва. На 31 януари се навършиха 110 години от нейното рождение, но все още се водят спорове дали датата е коректна. В едни документи се посочва, че Ванга е родена на 31 януари 1911 г. в Струмица, а в архива на Община Петрич се води, че това се е случило на 3 октомври. Фондация "Ванга“ е избрала да почита октомврийска дата, но и в последния ден на януари на Рупите също се тълпят хора, за да запалят свещ за великата пророчица.

110 години след рождението ѝ две са големите мистерии, които витаят около личността ѝ – дали апокалиптичните ѝ прогнози за бъдещето ще се сбъднат и какво се е случило с нейното наследство. През 2019 г. темата за богатството ѝ породи стихиен скандал след руско тв разследване. Авторите му я нарекоха "най-скромният милионер в България“ и шокираха с твърдение, че тя е оставила наследство в размер на 25 милиона долара.

"Ис­ти­на­та е, че е би­ла ми­ли­о­нер­ка – зла­то, кеш, со­лид­ни бан­ко­ви смет­ки, ко­и­то ос­та­вя след се­бе си. Но къ­де оти­ва има­не­то, към ко­е­то всич­ки про­тя­гат ръ­ка?“, пи­та чуж­дес­т­ран­но­то раз­с­лед­ва­не. Руската лечителка и лична приятелка на Ванга – Людмила Ким, също застава зад твърденията в лентата и потвърждава, че пророчицата от Рупите имала 25 милиона долара.

За поч­ти 6 де­се­ти­ле­тия вра­чу­ва­не Ван­га е по­мог­на­ла на 1 ми­ли­он ду­ши. Вхо­дът за бъл­га­ри бил по 10 ле­ва, а на ден са ми­на­ва­ли не по-мал­ко от 30 чо­ве­ка, мо­же и доста по­ве­че. За чуж­ден­ци так­са­та била съв­сем дру­га. По 50 до­ла­ра. Те­зи так­си – 10 лв. за бъл­га­ри­те и 50 до­ла­ра за чуж­ден­ци­те, били ми­ни­мал­ни. Все­ки давал колкото му било на сърце в знак на благодарност. Финансовият поток не бил осчетоводяван, а в архивен кадър на Ванга се вижда как посетители ѝ подават 500 до­ла­ра, а "те по­тъ­ват в без­дън­ния джоб“, от­бе­ляз­ват рус­ки­те ав­то­ри.

Ясновидката обаче не иска нищо за себе си. "За­ве­ща­вам всич­ко на бъл­гар­с­ка­та дър­жа­ва“, пи­ше в завещанието ѝ.

Вмес­то под­пис, тъй ка­то Ванга по онова време вече не можела да пише, има пръстов от­пе­ча­тък от па­ле­ца ѝ. За нас­лед­ни­ци­те – три­те де­ца на сес­т­ра ѝ Люб­ка, бо­гат­с­т­во­то на Вангелия е дос­та­тъч­но го­ля­мо, че да се сбо­рят по­меж­ду си и с държа­ва­та. Семейните разпри настъпват веднага след смъртта ѝ през 1996 г. В Петрич плъзват слухове, че нейният осиновен син Димитър Вълчев, който управлявал фонда ѝ по това време, забягнал в САЩ с част от нейните спестявания.

"Кой­то бе­ше бли­зо до Ван­га, се въз­пол­з­ва­ше от то­ва. Най-мно­го я гра­бе­ха оба­че род­ни­ни­те ѝ. За­що ня­кой не взе­ме да про­ве­ри на­ис­ти­на къ­де са ѝ ва­лут­ни­те книжки. Ван­га има­ше три книж­ки, в ле­во­ва­та има­ше по­не 12 ми­ли­о­на и не­що. Те оти­до­ха в дър­жа­ва­та, а дру­ги­те, мар­ки­те и до­ла­ри­те, къ­де са? Ни­кой не знае! А пос­ле се кра­де­ше и от па­ри­те на фон­да­ци­я­та…“, разкрива Ди­ми­тър На­по­ле­о­нов, пър­ви­ят пред­се­да­тел на фон­да­ция "Ван­га“.

Нейни близки свидетелстват, че тя знаела за посегателствата на роднините ѝ. Виждала как сестра ѝ прибирала парите, които посетителите ѝ оставяли. "Злато ли ке пи­е­те, ко­га свър­ши во­да­та?“, гор­чи­во пи­тала Ванга сестра си. Въпреки че имала несметно богатство, си отива тихо и скромно от този свят.

Пророчицата е единствено дете на Панде и Параскева Сурчеви. Майка ѝ починала скоро след раждането. Няколко години по-късно бащата на Ванга се оженил повторно и със съпругата си имали още три деца. На 15 години Ванга загубва зрението си при природно бедствие в землището на Ново село, община Струмица. По-късно учила в училище за слепи в град Земун, Република Сърбия, и там научила брайловата азбука за писане и четене. През април 1941 г. Ванга получава свише ясновидската си дарба и помага на стотици хиляди хора до сетния си дъх, пише "Ретро".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: