Сирийски тийнейджър мина 8 граници и за 3 дни проговори на норвежки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:04 / 28.10.2015
3021
14-годишният Яман Кафанауи пристига в Норвегия от Сирия преди около 20 дни. Днес го сочат като пример за това колко бързо могат да се интегрират някои бежанци. Момчето е щастливо, че е на сигурно място и мечтае един ден да стане лекар, за да помага на хора, изпаднали в беда.

Неотдавна Яман стана истинска медийна звезда, след като показа знания по норвежки след едва 20 дни в страната. Изненадата е още по-голяма, тъй като момчето започнало обучението си едва три дни преди да се появи пред камерите. Той вече е научил много думи и упражнява писането си.

Яман разказва, че е тръгнал от родния си град Алепо, който в момента е разкъсван от войната, и е пътувал до Норвегия в продължение на 15 дни. "Минахме през Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Унгария, Австрия, Германия и пристигнахме в Норвегия", разказва тийнейджърът.

Бащата на Яман е в Норвегия от три месеца и живее в град Ларвик. Там е и по-големият му брат. В момента Яман е в Полицейския имиграционен отдел в град Тойен с майка си, сестра си, която е на 12, и петгодишния си брат. Скоро те ще продължат пътуването си, за да се съберат с останалата част от семейството в Ларвик.

Момчето с охота разказва за преживяванията си в скандинавската страна. "Мисля, че норвежкият е лесен език, но има някои нови букви", споделя Яман. Той смята, че ще му трябват три месеца, за да научи езика.

Неправителствената организацията "Нощни стражи в Тройен" има програма за доброволци, които учат новопристигналите имигранти на норвежки. Мохсан Райа е един от учителите доброволци. Той разказва, че е много впечатлен от Яман, който сам е поискал да учи езика.

"Момчето е изключително схватливо. Хубаво е, че той се опитва да научи и други деца. Възнамеряваме да продължим по този начин. Вече започнахме да даваме повече уроци. Яман е един от най-добрите ни ученици", допълва той.

Доброволецът разказва, че за мигрантите е важно да се чувстват приети в Норвегия. Всички те искат да научат езика. Много от тях идват и питат за различни думи, коментира той.

Друг от учителите доброволци - Фахад Аби, е на мнение, че много скоро новопристигналият тийнейджър ще говори норвежки свободно. "Яман е уникален случай. Вярвам в него", казва Аби.

Източник: bTV

Виж коментарите (1)

Още по темата (832):
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаската болница
11.10.2022 Бургаският съд отчита увеличение на делата за трафик на мигранти
26.09.2022 Синът на Софи Маринова загази сериозно
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Любопитни новини:
Ето къде е единственото място в България, където Великден се поср...
Помислете много добре: Кой е с предимство и защо?
Ако работите на компютър, не забравяйте правилото 20-20-20 и пийт...
Сценаристите на "Под прикритие": Как е възможно БНТ да отпуска бю...
По-полезен ли е замразеният хляб?
Това несъразмерно тяло буди много въпроси, но носи пари на притеж...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).