Скумрия отново в Черно море

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
13:14 / 17.07.2011
12280
Черноморска скумрия има вече в улова на рибари от Варна. Този вид риба изчезна от Черно море още през 1964 г.

На чепарето на Бисер Иванов, хвърлял въдица на пристанището, се закачили и екземпляри от деликатесните риби, докато той чакал сафрид или карагьоз.

Световната икономическа криза може да върне скумрията по нашите брегове. Тя не идва от Бяло море заради трафика на кораби в Босфора.

"Този вид се движи на 20 м дълбочина и хвърля хайвера си в Мраморно море, което е замърсено от плавателните съдове. Затова вече не влиза там и не идва в Черно море", обясни изчезването на скумрията известният наш генетик по рибите проф. Иван Доброволов.

Още един изчезнал вид се завърна тази година в Черно море. В началото на юни пасажи от средиземноморска сардина атакуваха Варненския залив и рибари с лодки ги ловяха заедно със сафрида. Барбунята и този път предприе масова миграция, но змаридът, черната морска врана и минокопът пак липсват.

Сафридът закъсня почти с месец и заради студената морска вода мина навътре в морето в посока към Крим. Новата студена вълна обаче го накара да се върне и надвечер по буните във Варна и в пристанището въдичарите ловят на чепаре.

Хит обаче тази година е студенолюбивият карагьоз, известен още като дунавска скумрия, който се лови на новия канал към Варненското езеро. По бентовете на река Камчия пък местни роми го чакат като гризлита да скача над преградите и го ловят във въздуха с голи ръце.

Заради хладния юни кефалът спря да кълве на морски червей и едва сега започна. По Северното Черноморие засега не се забелязват прясно излюпени малки паламудчета и леферчета, които да са знак за есенно изобилие от тези любими на народа риби. Зарганът също още не е активен и се хваща на червей само от време на време.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (6)
Още новини от Любопитни новини:
Най-честите измами при плащане онлайн
Изписаха Росица Пейчева: Явно няма щастие без болка и изпитания
Експерт: Куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия, а тя често е ...
Отбелязваме Световния ден на пчелите
Пригответе се: Удря ни нова магнитна буря
Хората над определена възраст трябва веднага да спрат да пият алк...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).