Спасиха риба гигант

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
13:33 / 18.08.2020
1290
50-килограмов толстолоб беше спасен от мъчителна смърт в язовир "Жребчево" в района на старозагорското село Паничерево. Преди дни рибар забелязва, че във водоема са хвърлени мрежи и в тях агонизира огромно животно. Въдичарят подава сигнал и на място пристигат екипи на риболовни клубове в Сливен и Стара Загора, които започват спасителна операция. Експертите със специална екипировка правят обследване на мястото и установяват, че мрежите са с обща дължина 150 метра, а в тях има риби, които се борят за живота си.

Спасителите се натъкват на уникална находка - 50-килограмов толстолоб, който е почти на края на силите си заради опитите да се освободи. Рибата е от вида пъстър толстолоб, който достига по-голямо тегло и в рибовъдните басейни нараства по-бързо. Една от важните причини за масовото му използване за зарибяване на язовири освен добрия прираст е движението му на стада, което значително улеснява улова.

В България пъстрият толстолоб се размножава само изкуствено. Достоверни съобщения за естественото възпроизводство у нас има единствено в река Дунав. По неофициална информация световният рекорд за улов на риба от вида е 40,82 кг и е поставен в езеро Гънтърсвил в щата Тенеси (САЩ).

Това означава, че българският екземпляр може да претендира да е най-големият в света. Но след освобождаването на рибата от мрежите тя е пусната обратно във водите на "Жребчево". Свободата е дадена още и на две бели риби, като всяка от тях тежи по 5 килограма, пише "България днес".

Виж коментарите (4)
Още новини от Любопитни новини:
Рачков към Зуека: Надявам се да си партнираме на старини
Ирина Флорин си нае личен треньор, но не по фитнес
Русенската и Варненската опера гостуват на Люлякови музикални веч...
Почина дизайнерът, който изработи свещеническо облекло за папа Йо...
Световноизвестен певец с български корени празнува днес
Ето къде е единственото място в България, където Великден се поср...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).