Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Страната, в която не е регистриран нито един случай на коронавирус
Автор: Екип Varna24.bg 17:02 / 25.09.2021Коментари (0)2709
©
Столицата на Туркменистан - Ашхабад
За почти две години от началото на пандемията, Туркменистан не е регистрирал нито един случай на COVID-19. Или поне така твърди потайното авторитарно правителство на азиатската държава, съобщава Си Ен Ен (CNN), цитирани от "Vesti.bg".

Бившата съветска република, в която живеят близо 6 млн. души, е една от поне пет страни, които не са регистрирали нито един случай на заразата, сочи преглед на данните, събрани от университета "Джонс Хопкис“ и Световната здравна организация (СЗО). Три от тях са изолирани острови в Тихия океан, а четвъртата е отшелникът Северна Корея.

Президенът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, който управлява от 2006 г., отхвърли докладите за COVID-19 в страната като "фалшиви“ и каза пред ООН в обръщение във вторник, че отговорът на пандемията не трябва да бъде "политизиран“.

Но независими организации и журналисти и активисти извън Туркменистан казват, че има доказателства, че страната се бори с трета вълна, която преобладава болниците и убива десетки хора, и предупреждават, че президентът омаловажава заплахата от смъртоносния вирус в опит да запази имиджа си.

Руслан Туркмен, изгнаник от Туркменистан и редактор на базираната в Холандия независима информационна организация Turkmen News, заяви, че лично е събрал имената на повече от 60 души, които според него са починали от COVID-19 в страната, включително учители, художници и лекари.

Туркмен каза, че е проверил всички регистрирани смъртни случаи със здравни досиета и рентгенови снимки, разкривайки тежки белодробни увреждания и медицинско лечение в съответствие с жертвите на коронавирус.

"Вместо да го приеме и да си сътрудничи с международната общност, Туркменистан реши да си зарови главата в пясъка“, каза Туркмен.

От правителството на Туркменистан не са отговорили на искането за коментар от страна на Си Ен Ен.

Когато COVID-19 се разпространи по света в началото на 2020 г., Туркменистан настоя, че в страната няма случаи, дори когато съседните ѝ страни съобщаваха за ужасяващи огнища. Иран, с който Туркменистан споделя дълга сухопътна граница, съобщи за едно от най-големите огнища на коронавируса в света с близо 5,5 милиона случаи общо, според СЗО.

"Виждате какво се случва в други страни в региона, колко по-различно би могло да бъде в Туркменистан?“, попита реторично Рейчъл Денбър, директор на хуманитарната организация Human Rights Watch за Европа и Централна Азия.

Мисия на СЗО в Туркменистан през юли 2020 г. не потвърди никакви коронавирусни инфекции в страната, но заяви, че е загрижена от "увеличения брой случаи на остра респираторна инфекция и пневмония“. Един служител на СЗО заяви, че Туркменистан трябва да действа "сякаш COVID-19 циркулира в страната“.

Спред Руслан Туркмен по това време ситуацията в родината му е извън контрол. Правителството посъветвало гражданите да предприемат странни мерки за обществено здраве, като например да ядат определен вид пикантна супа.

През януари тази година Туркменистан обяви, че е одобрил за употреба руската ваксина срещу коронавирус Спутник V за употреба в страната.

През юни Световната банка се съгласи да отпусне 20 милиона долара на правителството на Туркменистан, най-вече за здравни заведения и строителство, като част от програма за "предотвратяване, откриване и реагиране на заплахата от COVID-19“.

Тази седмица във вторник президентът Бердимухамедов заяви, че усилията на световната общност за справяне с пандемията са "недостатъчни“, въпреки че той не спомена ситуацията в собствената си страна. "Пандемията разкри сериозни системни пропуски в международния отговор на това предизвикателство“, каза той.



Още по темата: общо новини по темата: 14886
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/2481 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: