Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Суданското каркаде – магически цяр за много болести
Автор: Оля Ал-Ахмед 15:35 / 13.03.2024Коментари (0)1175
Каркадето за някои хора е здравословен чай, а за народа на Судан това е начин на живот, предава Sofia24.bg. Суданското каркаде е признато за номер 1 в света.  Истинското каркаде трябва да се продава на твърди сухи листа, които могат да се ядат като хрупкави семки и са невероятно вкусни с кисел привкус. Много е писано за този магически чай, но моята гордост е, че по бащина линия съм от родината на каркадето – Судан. Видяла съм плантациите от каркаде (познато като китайска роза или хибискус) и как се сушат червените му листа. 

В семейството на моя баща то е основен елемент в ежедневието на всичките многобройни членове фамилията  –  имам 43 първи братовчеди и братовчедки от четири чичовци и седем лели! Всички те не сядат на софрата без студен чай от каркаде. В африканската държава хората не си представят ежедневието без любимата си студена, подчертавам, студена напитка. Червеният чай се оценява от любителите на здравословния начин на живот с много си полезни свойства и с невероятния аромат. 

То е уникално: в охладено състояние понижава кръвното налягане, а в горещо – го повишава. Има съставки за профилактика на рак и лечение на тумори. Подсилва имунната система, действа много добре на щитовидната жлеза, богато е на витамин "С" и е заместител на множество лекарства по време на бременност.

За някои каркадето е здравословен чай, а за народа на Судан е начин на живот. Още египетските фараони са признали качествата му – наричали чая "еликсир на боговете". Хибискусът се отглежда вече в почти всички тропически страни: Китай, Мексико, Тайланд, Египет. Суданското каркаде обаче се счита за най-добро.

В Ямайка с цвят от хибискус се приготвя напитка, в която се добавя джинджифил и ром. Подслажда се и се пие охладена. В Гамбия и Мали често се смесва каркадето с мента и джинджифил, а в Китай се смесва със зелен чай в съотношение 1:4 и я добавят към вино.

В Тринидад и Тобаго се произвежда бира, в която има каркаде. В Панама предлагат напитка, която се прави от цвят от хибискус, нарязан на ситни парченца джинджифил, захар, карамфил, канела и индийско орехче, като всички съставки се кипват заедно. Каркадето е много популярно в Северна Африка и Египет, където се продава навсякъде по магазини и от улични търговци в пищните арабски "сукове". Качествата на каркадето са били признати още от древните египетски фараони.

Всъщност какво представляват листата на това божествено растение? Каркадето (hibiscus sabdariffa) е билков чай, който се прави от цветната чашка на Хибискуса (китайската роза). Напитката, която се получава от червените листа, е с подобен на червената боровинка вкус и цвят и за подслаждане се добавя захар или мед по желание. За родина на червените магически листа се смята Судан, въпреки че те вече растат и в много други страни. Суданското каркаде обаче е признато за номер 1 в света. Местните го пият студено, дори с много лед! Истинското каркаде трябва да се продава на твърди сухи листа.

Те дори могат да се ядат като хрупкави семки и са невероятно вкусни с кисел привкус. Занимание, което може да замести всички вредни навици като пушене и ядене на безумно калоричните ядки. Гризкайте каркаде и не мислете за калориите! Сухият цвят от хибискус отдавна се изкупува от американците и се предлага в здравословните магазини на САЩ, особено в Калифорния и други южни щати. Каркадето съдържа 15-30% органични киселини, включително лимонена, малеинова и винена киселини. 

Протеините са 7.5% - 9.5%, съдържа 13 аминокиселини, 6 от които са абсолютно необходими за човешкия организъм. Той има също така киселинни полизахариди, флавоноиди и гликозиди, като cyanidin и delphinidin, откъдето идва характерния наситен червен цвят. За тази напитка се казва, че е била предпочитана от фараоните.

Каркадето притежава уникални свойства: в охладено състояние понижава кръвното налягане, а в горещо го повишава. В Судан жените смесват каркадето с кана за получаване на невероятно красива лилаво-червеникава боя за коса.

В Тайланд хибискусът се пие, защото се използва за намаляване на холестерола, а в Китай се ядат захаросани венчелистчета от цвета.

Каркадето действа отлично през горещите летни месеци. Сладко-киселият вкус освежава чудесно, утолява жаждата. Хибискусът се отглежда в почти всички тропически страни. От него се прави не само чай, но се ползва като съставка за желе, сиропи, кексове, пудинги, сладолед. От венчелистчетата на хибискус се правят и салати, а в някои страни дори и вино. Съществува и сорт хибискус, от влакната на който се произвеждат опаковки, торби, покривки и килими. От стъблото пък се добива хартия и картон. А от семената - напитки и кафе. В допълнение чаят има благотворен ефект върху черния дроб, стомашно-чревния тракт, нервната система.

Също така каркадето е идеален лек при тежък махмурлук. Укрепва стените на кръвоносните съдове и регулира пропускливостта им. Още от древността наричали чая "напитката на боговете", защото фараоните и египетските жреци са го предпочитали. Редовният прием на чай каркаде пречиства организма от вредните вещества, натрупани в него и освен това действа изключително освежаващо и тонизиращо.

Препоръчва се и при диабет, заболявания на стомашно-чревния тракт, повишен холестерол, а освен това той влияе добре и при сърдечно-съдови заболявания, защото подпомага укрепването стените на капилярите и кръвоносните съдове. Чаят е предпочитан от спортистите и се препоръчва на всички хора, които извършват тежка физическа дейност. Всъщност, пречиствайки тялото от шлаки и отрови, тази напитка подобрява общото състояние на всички органи и предпазва от инфекции. Достатъчно е да пиете каркаде по един-два пъти дневно.

Редовната му употреба ви позволява да намалите вредните мазнини и холестерола в тялото си, подобрява състоянието на вътрешните органи, особено на черния дроб. Тази напитка подобрява апетита и влияе положително на храносмилателната система и панкреаса. Установено е, че чаят от хибискус е много подходящ за хора на възраст над 40 години, защото допринася за поддържането на тялото и за подмладяване на клетките.

СТУДЕН ЧАЙ

Залейте две чаени лъжички от листата хибискус с една чаша вода, оставете ги да престоят едно денонощие. На другия ден ги варете С КОЛКО ВОДА  5 минути. Чаят се прецежда и подслажда по желание. Може и да изядете листата, защото те съдържат от 7.5% до 9.5% протеин. Ако страдате от повишено кръвно, по-добре го пийте студен. Изчакайте да се охлади и му добавете бучка лед. Можете спокойно да си заредите няколко шишета с каркаде в хладилника в горещите летни дни. Не съдържа кофеин, има приятен червен цвят, киселее и отделя чудесен аромат.

СРЕЩУ ХОЛЕСТЕРОЛ

Необходими съставки: 200 г насипен чай от каркаде на люспи, 3 литра вода.

Поставете в тенджера. Оставете го да ври на бавен огън, докато водата остане наполовина. Снемете от огъня и оставете чая да изстине, след което го прецедете и преместете в стъклена бутилка, която оставяте в хладилника. Всяка сутрин пийте на гладно по 100 мл на малки глътки.

ЗА ОТСЛАБВАНЕ

Пийте по 3 чаши чай всеки ден (сварен и се оставя да престои 10 минути) преди хранене за ограничаване на апетита и разграждане на въглехидратите и мазнините. Тази напитка е практически без никакви калории. Избягвайте да я подслаждате.

ГРЕЯНО ВИНО С КАРКАДЕ

Необходими съставки: каркаде – 3 с. л. сушено, вино – 7 ч. ч. червено, коняк – 1 ч. ч., захар – ½ ч.ч., карамфил – 2 бр., ванилия – 1 бр., портокали – 1 бр., грейпфрут – 1 бр.

Начин на приготвяне:  Кората на портокала и грейпфрута се настъргва. В тенджера с дебело дъно се налива виното, добавя се захарта, ванилията, каркадето, карамфилът и настърганата кора на портокала и грейпфрута. Нагрява се на бавен огън до 80 градуса. Сваля се от котлона, добавя се конякът, сместа се разбърква и се сервира горещо.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: