Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Съдържат витамини, фибри, калий –хапваме ги както пресни, така и сушени
Автор: Екип Varna24.bg 21:59 / 07.02.2024Коментари (0)1701
©
Кайсиите имат деликатна текстура и ярък вкус. Те са с високо съдържание на вода, което допринася за тяхната свежест. Кайсиите са с високо съдържание на витамини А и С, фибри и калий. Те също така включват антиоксиданти, които помагат за защитата на тялото от окислително увреждане.

Заради процеса на сушене сушените кайсии са загубили водното си съдържание. В резултат на това те имат дъвчаща текстура, богат и сладък вкус и по-високо съдържание на вещества за грам.

В 100 г сушени кайсии се съдържат:

62,64 г въглехидрати, 7,3 г от които са фибри, а останалите захари;

3,39 г протеини;

0,51 г мазнини;

241 калории.

За сравнение в 100 г пресни кайсии се намират:

11,12 г въглехидрати, 2 г от които са фибри;

1,4 г протеини;

0,39 г мазнини;

48 калории.

 

Ако сравним хранителните стойности на пресните със сушените кайсии, сушените биха били победители в някои показатели. За същото количество пресен и сушен плод, сушеният е двойно по-богат на фосфор, магнезий, калций, калий, желязо, мед, витамин А, витамин Е, витамин В3, витамин В5 и витамин В6.

Сушените кайсии са с високо съдържание на диетични фибри, което е полезно за доброто храносмилане. Фибрите помагат за регулиране на движенията на червата, предотвратяват запек и допринасят за цялостното здраве на червата. Те са и с нисък гликемичен индекс.

Кайсиите, пресни или сушени, съдържат антиоксиданти като бета-каротин и други фитонутриенти. Антиоксидантите помагат за неутрализиране на вредните свободни радикали в тялото, осигурявайки потенциална защита срещу хронични заболявания.

Сушените кайсии са добър източник на витамин А, който е от съществено значение за поддържане на здрава кожа, зрение и имунна функция.

Калият е важен минерал за поддържане на електролитния баланс, поддържане на здравето на сърцето и регулиране на кръвното налягане. Сушените кайсии съдържат значително количество калий.

Сушените кайсии са източник на нехемово желязо, което е видът желязо, намиращ се в храните на растителна основа, пише puls.bg . Желязото е от голямо значение за образуването на червени кръвни клетки и транспорта на кислород в тялото.

Поради по-ниското съдържание на вода, сушените кайсии имат по-високо съдържание на калории, въглехидрати и фибри на порция. Те също така съдържат по-високо съдържание на определени витамини и минерали. Пресните кайсии обаче имат повече витамин С, тъй като този компонент се губи по време на процеса на сушене.

В заключение, пресните кайсии се хвалят за тяхната сочност и свежест, докато сушените кайсии имат по-дълъг срок на годност, концентриран вкус и по-високи количества специфични хранителни вещества. В зависимост от личните предпочитания и хранителни нужди и двата вида могат да се консумират и да се включат в здравословна диета. Пресните кайсии са по-подходящи за нискомазнина, нисковъглехидратна и ниска на калории диета, докато сушените са подходящи за хора, за които е важно да следят гликемичния индекс на храните и предотвратяват резкия скок на кръвна захар.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: