Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або
Автор: ИА Фокус 19:16 / 22.10.2023Коментари (0)598
©
СЪР БОБИ ЧАРЛТЪН

Най-великият футболист на Англия сър Боби Чарлтън, чийто артистизъм, гений и непоколебима воля за победа вдъхновиха победата на страната на Световното първенство през 1966 г., както и триумфа на Манчестър Юнайтед на европейската купа две години по-късно, почина спокойно в съня си на 86-годишна възраст.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино приветства Чарлтън като "футболна легенда, чието влияние върху играта обхваща поколения", а неговият съотборник в Англия през 1966 г. Джеф Хърст го нарече "едно от истинските величия".

Това мнение беше споделено от Гари Линекер, който каза, че Чарлтън е най-великият играч на Англия. "Той може вече да не е с нас, но ще има футболно безсмъртие."

Безбройните кадри, на които той стреля с топовен изстрел покрай обсаден вратар – с оператора, който се бори да не изостава – все още могат да спрат дъха, дори в черно и бяло.

А статистиката на Чарлтън би била невероятна във всяка епоха. Той изиграва 758 мача и отбеляза 249 гола през 17 години като играч на Манчестър Юнайтед, като печели Купата на европейските шампиони, три титли в лигата и Купата на Англия. За Англия той печели 106 мача и вкарва 49 гола. Този рекорд остана напокътнат, докато Уейн Рууни не го изпревари през 2015 г.

По време на Световното първенство през 1966 г. той играе главна роля, включително вкарвайки два гола срещу Португалия на полуфинала. Три години по-късно, когато Чарлтън е награден с OBE, Observer го пусна на първа страница с простото, но силно заглавие: "Наздраве за Боби Чарлтън".

Но не само като футболист, но и като мъж, Чарлтън олицетворява най-добрите английски черти. Той беше скромен, тъй като талантите му бяха изключителни; ходещото въплъщение на стихотворението на Ръдиард Киплинг If–.

Победата на Юнайтед за Европейската купа, когато Чарлтън отбелязва два гола при победата с 4-1 срещу Бенфика на Уембли, е особено затрогваща, тъй като идва 10 години след въздушната катастрофа в Мюнхен на 6 февруари 1958 г., при която загиват 23 души, включително осем играчи и трима души от екипа на клуба.

Тази трагедия оставя невероятно дълбока следа у него, а брат му Джаки казва, че сър Боби "спрял да се усмихва" и оставил блясъка си в останките на самолета.

След като напуска Юнайтед през май 1973 г., Чарлтън и играе за Престън и Уотърфорд Юнайтед в Ирландия. Манчестър Юнайтед го назначава за директор през 1984 г., а през февруари 2016 г. обяви, че ще кръсти южната си трибуна на него.

Чарлтън е посветен в рицарство през 1994 г. и по-късно стана позната фигура на трибуните на Олд Трафорд със съпругата си, лейди Норма, докато не беше диагностициран с деменция през 2020 г.

Играчите на Манчестър Юнайтед носеха черни ленти на ръката в съботния мач от Висшата лига срещу Шефилд Юнайтед и предварително планираната минута мълчание беше разширена, за да се отдаде почит на Чарлтън. Междувременно на "Олд Трафорд" феновете започнаха да полагат цветя.

Клубът каза, че книгата за съболезнования ще бъде отворена за феновете и обществеността в 10 сутринта в неделя. "Сър Боби винаги ще бъде запомнен като гигант в играта“, добави клубът в изявление. Пълният текст на това изявление гласи:

Манчестър Юнайтед е в траур след кончината на сър Боби Чарлтън, един от най-великите и обичани играчи в историята на нашия клуб.

Сър Боби беше герой за милиони, не само в Манчестър или Обединеното кралство, но навсякъде по света, където се играе футбол.

Възхищаваха му се колкото заради неговия спортен дух и почтеност, толкова и заради изключителните му качества като футболист; Сър Боби винаги ще бъде запомнен като гигант в играта.

След пенсионирането си той продължи да служи на клуба с отличие като директор в продължение на 39 години. Неговият несравним рекорд на постижения, характер и служба ще бъде завинаги гравиран в историята на Манчестър Юнайтед и английския футбол; и неговото наследство ще продължи да живее чрез променящата живота работа на Фондация сър Боби Чарлтън.

Сърдечните съболезнования на клуба са към съпругата му лейди Норма, дъщерите и внуците му и всички, които го обичаха.

Мениджърът на Англия, Гарет Саутгейт, добави своята лична почит: "Привилегията да го срещам няколко пъти ми позволи да разбера неговата лична гордост и емоция от това, че е представлявал Англия, и просто потвърди в съзнанието ми неговата позиция като един от джентълмените на игра.

Вчера светът на футбола се обедини в тъгата си от загубата на една безспорна легенда, но и в честването на поредния велик живот, който този спорт ни е дал.

МОШЕНИК 1

Според испанските власти 50-годишен литовец, живеещ в Испания, симулира сърдечни удари в изискани ресторанти, за да избегне плащането на сметката.

Мъжът, чието име не се съобщава, бил арестуван миналия месец в Аликанте, след като се опитал да напусне ресторант, без да плати сметката си, като се престорил, че му е лошо, каза местната полиция.

Пред Insider говорител на националната полиция в Аликанте каза, че това бил двайсетият подобен инцидент в рамките на една година, заради което мъжът станал добре познат на местната полиция,.

Според испанската информационна агенция EFE при последния инцидент мъжът поръчал две уискита и паеля с морски дарове в El Buen Corner и получил сметка за 34,85 евро.

Мениджърът на ресторанта Мойзес Доменек каза пред агенцията, че негов колега е забелязал мъжа да се опитва да прави бомба, както казваме ние в София, и го е информирал за неплатената сметка.

Тогава мъжът казал, че отива в хотелската си стая, за да вземе пари, но персоналът на ресторанта отказал да го пусне да си тръгне, без да плати.

Според информационната агенция след това мъжът драматично се хвърлил на земята и се престорил, че получава сърдечен удар.

Персоналът на ресторанта не се хванал на хитростта и се обадил на полицията, като служителите веднага разпознали мъжа.

Говорителката на Националната полиция на Аликанте потвърди пред Insider, че мъжът е рецидивист: "Той беше арестуван многократно в град Аликанте. Начинът на действие беше един и същ", каза тя.

След като отказал да посочи адрес, мъжът бил задържан, а случаят предаден на местните съдебни власти.

Говорителката на полицията информира Insider, че са знаели, че мъжът е изпратен в затвора, въпреки че не знаят за колко време и дали вече е на свобода.

Съдебните власти отговориха на искането на Insider за коментар, като казаха, че не може да разкрие информация по случая, позовавайки се на съображения за сигурност.

Според EFE, цитираща служител, който е арестувал мъжа в четири предишни случая, той поръчва скъпи артикули като омар, антрекот и премиум уиски.

Полицаят, чието име не беше назовано, отбеляза, че мъжът обикновено поздравява полицаите с усмивка и изглежда не се притеснява от прекарването на една или две нощи зад решетките.

МОШЕНИК 2

22-годишен мъж във Варшава позира неподвижно, носейки пазарска чанта, до манекени на витрина на магазин, съобщиха от полицията. Служители по сигурността го заловиха.

На витрина на магазин във Варшава стоял, на пръв поглед, манекен в горчичен суитшърт.

Само че не е манекен, а 22-годишен мъж. Той стои неподвижно с протегната ръка, държейки пазарска чанта, до два манекена в дънки. Според варшавската полиция след като магазинът затваря, мъжът се впуска в действие и краде бижута,.

При отделен инцидент след затварянето на търговския център той ял в един от баровете, преоблякъл се с нови дрехи и след това избягал под частично отворената врата на магазина. По-късно се върнал в бара за допълнително.

Най-вероятно това ще бъде последното му хранене в търговския център за известно време. Полицията е арестувала мъжа и го е обвинила в кражба и взлом, се казва в изявление от сряда. В съобщението не се уточнява кога са се случили инцидентите.

Сагата за мъжа, представящ се за манекен, допълва списъка с креативни стратегии, които престъпниците са използвали, за да се опитат да избегнат справедливостта.

Неуспешен банков обир през 1995 г., който включва използването на лимонов сок като маскировка, вдъхновява Дейвид Дънинг, тогава професор по социална психология в Корнел, и Джъстин Крюгер, тогава студент, да формулират ефекта на Дънинг-Крюгер. Според тяхната теория нашата некомпетентност маскира способността да признаем собствената си некомпетентност. Теорията обикновено се отнася до неспособността да се забележи собствената липса на опит в дадена предметна област, но може да се прилага и за конкретни грешки.

Професор Дънинг каза, че мъжът, хванат да се преструва на манекен, е пример за теорията, тъй като той е бил наясно с рисковете, пред които е изправен, включително че охранителните камери могат да заснемат всяко негово движение в реално време. "Ако хората изберат посока на действие, те смятат, че ще проработи", каза той в имейл. "Разбира се, не винаги е така."

До 10 години затвор грозят заподозрения мъж във Варшава.

АМАЗОНКА

Реките в тропическите гори на Амазонка са спаднали до рекордно ниски нива, тъй като една от най-големите суши в региона удря екосистема, която е от решаващо значение за глобалната климатична стабилност.

Властите в бразилския щат Амазонас съобщиха, че водният знак на Рио Негро, една от най-големите реки в света по нива на оттичане, е спаднал до най-ниското си ниво тази седмица.

Нивото близо до град Манаус е спаднало още повече до края на седмицата след сигнала – от 13,59 м на 13,19 м.

"Никога не сме виждали подобно нещо. Това е най-лошата суша в историята", каза губернаторът на Амазонас Уилсън Лима, който обяви извънредно положение в повече от 50 малки и големи градове.

Ролята на Амазонка като гигантски абсорбатор на въглероден диоксид беше възпрепятствана през последните години от нарастващите нива на обезлесяване. Части от най-голямата тропическа гора в света също са все по-податливи на пожари, които според метеорологичните експерти сега се изострят от сушата.

Според Националния институт за космически изследвания на Бразилия това е най-лошият октомври за пожари в щата Амазонас, откакто преди 25 години са започнали записите, с повече от 2700 пожара, докладвани досега този месец.

Учените казват, че сушата е причинена от комбинация от метеорологичното събитие Ел Ниньо, което затопля източната екваториална повърхност на Тихия океан, и необичайна част от топла вода в Атлантическия океан над екватора.

Заедно те са възпрепятствали образуването на облаци и са причинили рязко намаляване на валежите. В амазонския град Белем валежите миналия месец възлизаха на една четвърт от обичайните нива за септември.

И седемте участъка на река Горен Солимоес са обявени за извънредно положение, както и всичките осем участъка на Средния Солимонес. Solimões е името, което обикновено се използва за обозначаване на горната част на река Амазонка, между Манаус и границата с Перу.

Изображения от региона показват обичайно пълноводните реки напълно пресъхнали. Около половин милион жители са били засегнати според държавните власти на Amazonas.

Тъй като реките са неподходящи за плаване, ключовите корабни маршрути са в застой, а това причинява рязко намаляване на доставките на храна, гориво и основни стоки за много части на региона. Учените също предупреждават за потенциално разпространение на болести, включително малария и хепатит А.

Сушата засегна и местната дива природа в региона, като множество местни розови амазонски делфини бяха изхвърлени мъртви на бреговете през последните седмици.

По-рано тази година учените предупредиха за потенциалния риск Ел Ниньо да засили вече променящите се климатични модели в региона.

"Ел Ниньо прави региона по-горещ и по-сух, това е естествено. Проблемът е, че климатът се е променил", каза Ерика Беренгуер, бразилски изследовател от

британските университети Оксфорд и Ланкастър, като посочи, че има региони, които сега са с 2,5C по-горещи от предишните средни температури през сухия сезон.

Имаме по-силен, по-интензивен сух сезон и това увеличава вероятността от горски пожари.

FRANK THE TANK

Frank the Tank ще дъвче гипсокартон и ще нарасне до размера на ръчна количка. Той се движи със собственото си криволичещо темпо и ще живее близо век – надживявайки всеки бъдещ болногледач.

Грижата за 35-килограмова сухоземна костенурка не е малка задача, което може би е причината Франк наскоро да бъде изоставен в спаначни насаждения в Британска Колумбия. Тежкото положение на тромавото влечуго предизвика широко разпространено съчувствие, докато новите му гледачи се опитват да му намерят постоянен дом.

Шели Смит била на задната врата на фермата си близо до град Ричмънд, когато забелязала камък, стърчащ от редиците бок-чой и спанак.

Помислих си, какво прави този камък там? Защото никога преди не съм го виждалa. И тогава изведнъж той се раздвижи. Не бързо – трябваше да мигна няколко пъти, за да го видя – но се движеше.

Смит и група любопитни строителни работници се приближили и изтеглили костенурката до басейн с форма на костенурка, който Шели използва за кучето си.

Той беше просто толкова красив. Имаше тези крака като на слон и само ни гледаше. Когато всеки от нас му говореше, той обръщаше глава и те гледаше.

Смит, дресьор на кучета, се обадил за помощ в местния приют за животни.

Опитваха се да разберат колко е голям и ме попитаха дали е с размерите на малка чиния за вечеря. Засмях се и казах, че е по-голямо от чинията, която бихте използвали, за да сервирате пуйка за Деня на благодарността на 24 души.

Сега костенурката е в приемно семейство, докато персоналът му намери постоянен дом.

Въпреки че произходът на Франк е мистерия, ветеринарният лекар Адриан Уолтън от болницата за животни Dewdney каза, че костенурките сравнително често биват изхвърляни от претоварени собственици.

Ендемичен за Сахара, видът сега е застрашен, но често се внася контрабандно за препродажба на пазара за екзотични видове.

"Те са сравнително евтини за костенурка – около 500 канадски долара – и затова хората ги купуват като домашни любимци. И те достигат до размера, който е той – и бързо става много по-големи, отколкото хората могат да се понесат", каза Уолтън, добавяйки, че хората подценяват дълголетието на създанията.

Една от моите домашни костенурки получих, когато бях на седем години. Сега вероятно е на близо 65. Ще я завещая моята дъщеря, тя на своята дъщеря – и вероятно дори и тя на своите деца.

Стотици хора са поискали да осиновят Франк, но малцина могат да предложат това, от което той има нужда.

Костенурките се нуждаят от топли пространства през зимните месеци, но имат склонност да дъвчат стените и да копаят безмилостно. Те също се нуждаят от големи пространства през лятото.

"Франк привлече много повече внимание от нормалното, което е полезно, защото ще ни помогне да му намерим дом. Но реалността е, че това е животно, което ще фигурира в завещанието ви. Човек наистина трябва да планира какво да правиш с него, след като умре".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: