Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Те са безсмъртни, имат божествен произход и са много полезни за хората
Автор: Цвети Христова 13:28 / 29.11.2023Коментари (0)664
©
Маслините присъстват в живота на хората от хилядолетия насам. Те са много полезни за човешкия организъм, а за тези ползи ще ви разкаже днес Sofia24.bg. Маслиновото дърво е "безсмъртно. По света има такива на възраст над две хиляди години, които и до днес продължават да дават плод. Именно поради дългия си живот, на маслините се гледа като на безсмъртни.

Маслиновото дърво има доста дълги корени, които проникват дълбоко в земята, достигайки влажна почва дори и през горещо лято. Във връзка с този факт, не е чудно, че маслиновите дръвчета виреят по Средиземноморието. Маслините са невероятен плод от който се произвежда масло. Някога зехтинът е бил произвеждан за гориво, което се е използвало за лампи и осветяване.

Хората започнали да го използват и в готварството. Известно е, че маслиновото масло има важно място и в някои християнски ритуали. Използва се и като съставка за козметични средства. В Гърция от зехтин се произвежда и натурален сапун. Учени пък са доказвали, че мощните антиоксиданти в маслиновите листа понижават риска от заболявания като диабет, рак, инфаркт, наднормено тегло и редица други заболявания, поставящи хората в риск.

Наред с това, редица проучвания показват, че комбинацията от фенолни екстракти в маслиновите листа притежава антиоксидантно и антимикробно действие. Маслиновият чай е лесен за приготвяне, като 20-30 листа се запарват в около 300-350 мл гореща вода. Варите го за около 10-тина минути, прецежда и изваждате листата, а когато изстине леко – готов е за пиене. Маслините са най-масово култивираното растение в света. Средиземноморските държави стоят зад 95% от производството на маслини, като лидер е Испания пред  Италия и Гърция.

 

Olea europea е добре познатият ни вид маслина. Това е вечно зелено дърво, което живее много години и височината му достига от 5 до 20 метра. Към днешна дата в Гърция има две вековни маслинови дървета от 500-600 г. пр. н. е. и те се намират в Атина. На остров Крит, в село Вувес, има маслиново дърво, чиято възраст се оценява на 3000 години. "Маслиновото дърво на Вувес“ дава плодове и днес. 

Археологът Ticia Verveer публикува снимка на дървото в Twitter и отбеляза: "То стоеше тук, когато Рим изгоря през 64 ​​г. сл. Хр., а Помпей беше погребан под дебел килим от вулканична пепел през 79 г. сл. н. е.“.

Всичко това се е случило само в ранна детска възраст на дървото. Приблизително 20 000 души сега посещават дървото всяка година. Ако не можете да пътувате до Крит, можете да направите виртуална обиколка на Музея на маслиновото дърво във Вувес и да видите този 3D модел на дървото. 

Друг любопитен факт за маслините е техният произход, въпреки че е изгубен в пустинята на забравата, той има божествено значение. Според гръцката митология произходът му датира от спора между Атина и Посейдон за покровителството на град Атина. Богът на морето създаде коня със своя тризъбец. Това енергично и бързо създание трябваше да се състезава с творението на Атина, а боговете на Олимп трябваше да изберат кой от двамата е по-подходящ за града. Тогава богинята на войната създала маслиновото дърво, чиито плодове щели да осигуряват храна на хората и да им дават светлина и топлина през нощта с огъня си. Боговете избрали маслиновото дърво на Атина, богинята, която е дала името си на града, който оттогава се нарича Атина.

В древна Гърция зехтинът, който гори в свещените светилници на храмовете, е известен като "вечния огън“ на Олимпийските игри. Победителите в тези игри са получавали венец от маслинови листа. Както е добре известно, маслиновото клонче е символ на мир или успех. Маслината е богата на минерали и витамини А, Е, К и В. Маслините съдържат също така и витамини от група В, витамин А, С и РР. Маслините са добър източник и на минерали - калий, калций, селен, магнезий, фосфор, натрий, мед, манган и цинк. Тъй като съдържат олеинова киселина, която прави кожата по-мека и здрава, консумацията на маслини намалява бръчките с 20%. Маслината, която, както казахме, съдържа витамин Е, е отличен антиоксидант за здравето на кожата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Kатастрофи Великотърновско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: