Месото има най-отрицателно въздействие върху околната среда и провокира риска от преждевременна смърт, показва проучване на англо-американска група учени, публикувано в списание PNAS.
Група учени от Университета в Оксфорд (Великобритания) и Минесота (САЩ) анализираха влиянието на 15 различни хранителни групи върху човешкото здраве и околната среда, съобщава РИА Новости.
Учените са взели предвид, че 9 от 15 глобални рискови фактора за увеличаване на заболеваемостта от диабет, рак на храносмилателната система, коронарна болест на сърцето и инсулт са свързани с лошото качество на храната. В същото време 30% от парниковите газове в атмосферата са от селскостопански емисии. Нивите и обработваемата земя заемат 40% от площта на Земята, а 70% от водата отива за нуждите на фермерите. Изследователите решили да установят кои храни имат най-лош ефект върху здравето и околната среда.
Учените въвели индекса AREI, който показва средното относително въздействие на хранителните продукти в една порция по пет екологически показателя: емисии на парникови газове, площ на земята за производство, потребности от вода, замърсяване на околната среда в процеса на производството и други отрицателни екологически фактори.
“Храните, които намаляват риска от смъртност, имат и слабо въздействие върху околната среда. Пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и зехтин – по индекса APEI по-малко от 4 на порция. Рибата, която е свързана със значително увеличаване на риска от смъртност, има AREI 14 на порция. Продукти, за които е по-вероятно да увеличат риска от смърт, имат различна степен на отрицателно въздействие върху околната среда. Най-висок AREI е в суровото червено месо – 73 единици на порция, а в сготвеното – 37. В същото време напитките с високо съдържание на захар оказват въздействие върху околната среда на ниво АРЕИ 0,95", се казва в статията.
Както пояснява проучването, средната позиция на вредност заедно с рибата заемат домашните птици и млечни продукти. Яйцата могат да влошат здравето на човека като червеното месо, но те са три пъти по-малко вредни за околната среда.
Учените отбелязват, че консумацията на храна, вредна за здравето и околната среда, нараства бързо в света. Затова в онези региони, където тази тенденция отскоро набира скорост, трябва да се намали консумацията на месо и да се премине към зърнени храни, плодове, зеленчуци, ядки, боб, риба и зехтин, както и други растителни масла с високо съдържание на ненаситени мазнини. Тези продукти са по-малко вредни за здравето и околната среда, допълват учените.
Варава
на 30.10.2019 г.
Не ти трябват такива изследвания. Питай дядо и баба на село какво ядат и това яж и ти.
Анонимен
на 30.10.2019 г.
Тия месища са многото вредни но от резерва замразените са полезни и носят само ЗДРАВЕ кат огледалото вино яжте българи замразено отлежало месо Аз БОЙКО ЩЕ СЕ ПОГРИЖА
Vitorio Klimentov
на 30.10.2019 г.
По-вредни от кроасаните и плодовите сокове няма.Те развалят и зъбите !Вярно е !Ама и фантата е вредна за зъбите.
Анонимен
на 30.10.2019 г.
134.Мошенници!Смятат ни за балами и затова пишат подобни глупостти. Значи те да нагъват пържолите а ние да преживяме трева и ядки! Ако беше вярно изобщо нямаше да го казват, защото никое правителство няма полза от висока продължителност на живота. Особено нашето, при тази издънена пенсионна система!!!
йоанко
на 30.10.2019 г.
значи веганците трябва да са почти безсмъртни
milkoviv
на 30.10.2019 г.
С две думи - яжте чипс и вафли, пийте газиранко и забравете за мръвките!
мемипопу
на 30.10.2019 г.
Те затова хората измират от хиляди години, защото ядят месо.
blank
на 30.10.2019 г.
Грета Тунберг хареса това.
Локомотив Пловдивския Любимец
на 30.10.2019 г.
Шмекери,демек пийте газирани щото не са вредни за околната среда-в една чаша кола има 32 лъжици захар и хората стават плондери..
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.