Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Учени искат включване на бобъра в Червената книга
Автор: Екип Varna24.bg 17:24 / 10.04.2023Коментари (0)684
©
Учени искат защита на евроазиатския бобър и включването му в Червената книга на България, стана ясно на провела се в Русе среща по повод Международния ден на бобъра. 

Празникът се отбелязва за първи път у нас, след като преди две години се появиха научни публикации за връщането на вида на наша територия. Бобърът се смяташе за изчезнал в периода 1750 - 1850 г., но през есента на 2020 г. лесничеи от Държавното горско стопанство в Бяла, Русенско, откриха следи от присъствието му.

Доказателства

При обход на брега на река Баниски Лом инж. Десислава Цветкова и нейни колеги констатирали паднала гигантска хибридна топола, а специфичното "отсичане“ им подсказало, че това може да е дело на бобър. На 19 март 2021 г. експерти от същото ловно стопанство открили втора такава топола, а не след дълго е направена първата фоторегистрация на гризача. 

"Добре е всяка година да отбелязваме този ден, за да можем да обсъждаме какво сме постигнали в защита на това животно, както и с какво то ни е помогнало да възстановим силно нарушената от човека среда“, отбеляза на срещата д-р Николай Коджабашев, преподавател в Лесотехническия университет, който представи резултатите от проведено през 2022 г. проучване за връщането на бобрите по нашите земи, предава Телеграф.

Находища

Установени са 32 находища на евроазиатски бобър, документирани с фотоматериали. Д-р Коджабашев съобщи за наличието на 100-150 териториални семейни двойки, включващи между 400 и 600 индивида по поречието на Дунав. Според специалистите една от версиите за появата на гризача на наша територия е, че това най-вероятно са бобри, дошли от популациите, заселени на румънска територия. 

Евроазиатският бобър няма национален природозащитен статут в България и не фигурира в никакви природозащитни документи, тъй като е смятан за изчезнал, а след като го няма, няма как да бъде опазен.

Бобърът е вторият по големина гризач в света след южноамериканската капибара. Той е уникално животно - може да задържи въздух до 15 минути под вода. Ако имат шанс да оцелеят, бобрите остават в семеен брак до смъртта си. Живеят до 20 и дори до 24 години. В миналото са били избивани заради кожата и месото.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: