Учени от Чикаго установиха нещо много интересно за зелените листни зеленчуци

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:05 / 13.03.2023
789
Учени от Чикаго установиха, че порция зелени листни зеленчуци дневно може да намали риска от деменция и да подмлади мозъка, съобщиха в. "Дейли мейл" и БТА.

Изследване със скенер показа, че възрастните хора, които ядат поне шест порции зелени листни зеленчуци седмично, имат по-малко плаки, свързвани с болестта на Алцхаймер, а мозъците им са с четири години по-млади, отколкото на връстниците им. 

При по-голяма консумация - седем или повече порции седмично, амилиодните плаки в мозъка са били като на хора, по-млади с 19 години от тези, които почти не включвали такава храна в менюто си - само една или по-малко порции седмично. 

Зелените листни зеленчуци съдържат много антиоксиданти. Вероятно те помагат за предпазване на мозъка от оксидативен стрес, който се свързва с натрупването на амилоидни плаки, причиняващи Алцхаймер.

"Тези резултати са вълнуващи. Подобряването на диетата само в една област - като например консумирането на повече от шест порции зелени листни зеленчуци седмично или отказът от пържени храни - се свързва с по-малко амилоидни плаки в мозъка, съответстващо на това да си с около четири години по-млад", каза ръководителят на изследването Пуджа Агарвал от университета "Ръш" в Чикаго.

В изследването са участвали 581 души на средна възраст 84 години, като е преценяван начинът им на хранене. Те са дали съгласие, след като починат мозъкът им да бъде дарен за научни изследвания.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Бони загуби в Hell's kitchen, отмъкнаха й победата в последния мо...
Дори опитен шофьор може да не чуе тревожното дрънкане
Една световна шампионка и бъдеща абитуриентка в рубриката "Промен...
Зрителите се объркаха: Това Hell’s Kitchen ли е или "Ергенът" – г...
Жена: Кристиан едва не уби мен и детето ми
Вижте кой е специалният гост на кинофестивала в Кан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).