Учени разбиха мита за ползата от 8-часовия сън

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
15:01 / 17.10.2015
871
Учените опровергаха широко разпространеното мнение, че се нуждаем от осемчасов сън. Нещо повече, според специалистите е мит, че съвременният живот ограбва ценното ни време в леглото. Ако и вие предпочитате да се приберете в малките часове на нощта, не се притеснявайте, успокоиха американски учени. Според тях е много погрешно да се вземат хапчета за сън, защото той е по-къс заради ежедневието ни, телевизията, интернета и т.н.

Учени от Университета на Калифорния в Лос Анджелис изследваха навиците на сън на три племена в Намибия, Танзания и Боливия , които били избрани заради традиционния си начин на живот. Те не разполагат с всички аксесоари на съвременния човек и живеят по-скоро като предците ни. В изследването участвали 94 души. Средно те спали по 6 часа и 25 минути. Това е много по-малко от осемте часа, които често се препоръчват в западните общества.

Въпреки това те били в много по-добро здраве, с по-добро кръвно налягане, по-здрави сърца, отколкото хората в индустриализираните общества. Проучването, публикувано в списание "Current Biology", също хвърля съмнение върху идеята, че ние се опълчваме на природата, като оставаме будни след залез слънце.


Виж коментарите (4)
Още новини от Любопитни новини:
Цената на розовото масло става все по-висока, азиатците го изкупу...
Някои хора не трябва да ядат мандарини
Този зеленчук поддържа здравето на сърцето и влияе на нивата на х...
Красиви имена празнуват днес
И днес ни очакват краткотрайни валежи и гръмотевици
Удря ни мощна магнитна буря до дни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).