Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
В българското неделно училище във Виена разказаха историята на световноизвестен варненец
Автор: Екип Varna24.bg 15:45 / 11.05.2024Коментари (0)1444
© МОН
Творчеството на световноизвестния художник Стоимен Стоилов, роден във Варна, но отдавна жител на Виена, бе повод за събитие на българското училище "Проф. Иван Шишманов" в Деня на светите братя Кирил и Методий.

Тържеството бе организирано в рамките на Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите", по която работи неделното училище в австрийската столица. По тази програма се подкрепят българските общности зад граница за съхраняването на националната, културната, родовата и духовната идентичност, опазването и популяризирането на българското културно-историческо и родово наследство, както и за популяризиране на приноса на съвременните българи, живеещи в чужбина.

Над 150 участници и гости от българската общественост във Виена, видни представители на културните и научните среди на Австрия и България се събраха, за да видят филма на журналиста Георги Тошев, създаден в партньорство с училището, за историята на нашия сънародник. Той специално поздрави МОН, че дава възможност да се разказват истории на българите, независимо къде живеят по света. Неговият разказ за художника е за живота между Варна и Виена, каза авторът на представения за първи път филм.

Стоимен Стоилов е роден във Варна през 1944 година. Във филма той разказва за Черно море, за своето обучение в Националната художествена академия в София – как е изучавал различни техники, за да създаде свой стил.

Професорът е създател на Международното биенале на графиката във Варна и негов дългогодишен директор. Над 30 години живее и твори във Виена. Носител е на редица престижни национални и международни награди. Има самостоятелни изложби в двореца "Порчиа" и в музея "Егон Шиле" в Австрия, в "Лайъм алън мюзиъм ъф арт" в САЩ, в частни галерии в Пърт, Западна Австралия и из цяла Европа.

Негови произведения притежават Музеят "Албертина" във Виена, Австрийското Министерство на външните работи, Френската библиотека и Фондът за съвременно изкуство към Лувъра в Париж, Конгресната библиотека във Вашингтон, Градската библиотека в Ню Йорк, Колекциите на университетите Принстън и Йейл, Колекцията "Джаф" на Университета Флорида Атлантик.

Проф. Стоилов е носител на Хердерова награда на Виенския университет за цялостно творчество. През 2009 г. е удостоен с титлата "професор" от Министерството на културата и Президента на Австрия за изключителни заслуги към развитието на културата и изкуството на австрийската държава. Той е носител и на орден "Стара планина" I-ва степен на Република България.

"Изкуството на Стоимен Стоилов със своя уникален почерк и специфични техники, митове и легенди от Средиземноморието и цяла Европа прекрачва границите на времето от иконописта и венецианските фрески до днешните митове и го превръща в запазен знак за европейска култура", казва за твореца бившият канцлер на Австрия д-р Волфганг Шусел.

Посланикът ни във Виена Десислава Найденова-Господинова приветства участниците в събитието, като подчерта колко важен е реализираният проект – свързан с културата и образованието – ценности, за които няма граници.

Държавният експерт от МОН Владима Попова-Накова поздрави екипа на училищния ръководител Сълзица Громан за включването в програмата за неразказаните истории на българите, както и за празника на светите братя Кирил и Методий и предстоящия 24 май.

Сред гостите на форума беше проф. Конова, директор на дом "Витгенщайн“, както и преподаватели от Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий“.

По време на събитието възпитаници на неделното училище рецитираха стихове и представиха музикални изпълнения от българския фолклор, както и класически произведения. Прозвуча и химнът "Върви, народе възродени“.

В училището във Виена се обучават над 150 деца и ученици. То е в Списъка на българските неделни училища, които се финансират от българската държава.

МОН реализира 3 национални програми, насочени към българските общности в чужбина. Това са "Роден език и култура зад граница", "Неразказаните истории на българите“ и "България – образователни маршрути".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Арестуваха певицата Диона
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: