Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Внимавайте, ако консумирате ленено семе всеки ден, може и да бъде вредно
Автор: Екип Varna24.bg 14:26 / 07.02.2024Коментари (0)831
Лененото семе е семето на растението лен и богат източник на фибри. Тази древна култура е била използвана в традиционната медицина заради терапевтичните си свойства. Въпреки това, приемът на прекомерни количества ленено семе може да доведе до неблагоприятни ефекти.

Какво представлява лененото семе?

Ленените семена са богати на масла, а стъблата на растенията са пълни с висококачествени фибри. Семената съдържат около 55% алфа-линоленова киселина (ALA), 28-30% протеини, 35% фибри и фитоестрогени. На алфа-линоленовата киселина и фибрите в ленените семена се дължат здравословните ползи за здравето. ALA е основна полиненаситена мастна киселина, която има противовъзпалителни и антитромботични (анти-съсирващи) свойства.

Освен полезните хранителни вещества, ленените семена съдържат и определени молекули, наречени антинутриенти. Те образуват токсични междинни продукти в тялото ви и предотвратяват усвояването на минерали. Лененото семе или лененото масло често се използват като заместители на рибено масло.

Странични ефекти от консумацията на ленено семе Прекалената консумация на ленено семе може да причини на стомаха дискомфорт като подуване, газове, болки в стомаха и гадене.

1. Алергична реакция

Подобно на други ядки и семена, лененото семе може да действа като алерген. Предполага се, че ленените семена може да причинят дразнене на кожата и тежък запек. В проучване върху деца, някои хранителни продукти, съдържащи ленени семена, причиняват кожни обриви, повръщане и усещане за изтръпване.

Съобщава се за недостиг на въздух (диспнея) и копривна треска при 42-годишна жена след приемане на ленено брашно. Анафилаксията е друг риск, свързан с приема на ленени семена. В някои случаи може да се забележи и подуване на лицето. 

2. Може да увеличи кървенето

Ленените семена съдържат високи нива на омега-3 мастни киселини. Тези мастни киселини са жизненоважни за правилното функциониране на мозъка, сърцето и тялото. Могат също да причинят нарушения на кръвосъсирването като анемия, което може да доведе до умора и замаяност. Омега-3 мастните киселини забавят съсирването на кръвта и увеличават кървенето. Те инхибират агрегацията на кръвните тромбоцити, което е решаваща стъпка при образуването на кръвен съсирек. Затова се препоръчва да не приемате аспирин или други билкови лекарства заедно с ленени семена. Тези лекарства могат да взаимодействат с мастните киселини и да удължат времето на кървене.

3. Голямото количество фибри може да причини запек

Ленените семена са богати на диетични фибри. Прекомерната им консумация може да доведе до диария или запушване на червата. Може да страдате от стомашни болки, крампи и запек. Липсата на достатъчно вода може да влоши това състояние. Препоръчително е да приемате малки порции от ленени семена с достатъчно вода. Освен това, хора със синдром на раздразненото черво или хроничен запек са изложени на по-висок риск от такива странични ефекти.

4. Увеличават риска от рак

Лененото семе е богато на фитоестрогени. В проучвания фитоестрогените не показват никакъв защитен ефект срещу рак на простатата. Някои специалисти смятат, че лигнаните и фитоестрогените, присъстващи в ленените семена, могат да доведат до повишен риск от рак на простатата. Липсват достатъчно изследвания, за да се разбере този механизъм.

5. Може да причини проблеми по време на кърмене

По време на периода на кърмене диетата с ленено семе може да причини дисфункция на щитовидната жлеза, тъй като засяга метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза.

6. Може да причини цианидна токсичност

Ядките и семената, сред които бадеми, бобови растения и ленени семена, имат следи от цианидни съединения. Добре е да ги консумирате в малки количества. Освен това, повечето от цианогенните гликозиди са чувствителни към топлина. Те се разграждат до по-малки молекули, които се изпаряват или стават по-малко токсични, когато печете или готвите ленените семена. Проблемът възниква, когато ядете големи количества сурови ленени семена, тъй като съдържат непокътнати вредни цианидни остатъци и могат да причинят цианидна токсичност.

Препоръчителната безопасна доза ленено семе

Като цяло е безопасно да консумирате всеки ден ленено семе. Препоръчителната доза е 1 супена лъжица ленено семе или около 1-2 супени лъжици смляно ленено семе. Това ще осигури необходимите нива от алфа-линоленова киселина. Може да консумирате ленено семе в сладкиши, енергийни барчета, дъвки и сгъстители. Много е важно да пиете достатъчно вода, за да предотвратите страничните ефекти на тези семена, съветва actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Санкциите срещу Русия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Интегриран градски транспорт на Варна
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: