Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Води до пристрастяване, има и сентенция за нея "дозата прави отровата"
Автор: Екип Varna24.bg 22:46 / 14.11.2023Коментари (0)1174
©
Откакто се е появил, човекът търси сладкия вкус. Отрано е свързвал удоволствието от него и прилива на енергия, което е давало сладкото. Набавял си го e чрез меда, докато производството на захар не се e разпространило извън Индия и Китай. В средновековието захарта се e възприемала за символ на богатство и висок статус. Днес вече не е лукс, а евтино изкушение. Можем да я намерим навсякъде около нас и във всякакви хранителни продукти - сладкиши, напитки, сосове, супи, млечни и зърнени храни. Списъкът е огромен, което е и част от проблема, с нея лесно може да се прекали. Неприятното е, че създава и зависимост – заради удоволствието, което изпитваме от вкуса. Човешкият организъм обаче не се нуждае от такива количества захар, а свръхконсумацията ѝ крие много рискове за здравето, пише puls.bg.

Dosis facit venenum - дозата прави отровата

Нека направя разграничение между безопасно и вредно количество захар, като най-близкото до универсален ключ са препоръките на Световната здравна организация, според които консумацията на захар не трябва да превишава 10% от дневния калориен прием. Тоест, ако консумираш 2000 калории на ден, можеш да си позволиш до 50 г захар. Тази препоръка се базира на широк кръг доказателства и анализи, които свързват високата консумация на захар с появата на редица нарушения в организми, водещи до затлъстяване, диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания,рак, чернодробни проблеми, кариеси и др. 

Захарта в ежедневието ни

Захарта е евтина суровина и често се използва, за да подобри вкуса на даден продукт. Можеш ли да предположиш, че захар се добавя и в нетрайни колбаси и други обработени меса, за да бъдат вкусни и се ядат. Захарта е най-често използваният консервант на пазара.

Напитки, хляб, всички fast food продукти, йогурт, млечни продукти, нискомаслени продукти, списъкът на съдържащите я продукти е дълъг и обширен. Почти във всяка храна или напитка има добавена захар. При съдържание на захар в храната или напитката тя става по-приятна за консумиране и дори пристрастяваща...

Как да се справиш със зависимостта към захарта?

Когато усетиш, че мозъкът ти автоматично реагира с "искам захар", трябва да имаш силата да се възспреш. Не позволявай на навика да диктува желанията ти. С малко воля и дисциплина, този навик може да бъде преодолян и заменен със здравословен. Понякога, въпреки че са най-ефективни, волята и дисциплината не са достатъчни, затова е добре да познаваме и алтернативи на захарта. 

От личен опит, а и от наблюдения, съм забелязал, че има 2 основни тригера за силното желание за сладко – физически и психичнил

Физическите включват глада за сладко след тренировка, тъй като мозъкът ни заблуждава, че заслужаваме награда. Също така, когато мързелуваме и не правим нищо, мозъкът подвеждащо ни кара да се чувстваме гладни. 

Психичните тригери се проявяват при висок и внезапен стрес, силни емоции като тъга, депресия, ниско самочувствие. За да заменим захарта понякога е нужно първо да минимализираме тези тригери. Например при тъга да се направи разходка навън, а гневът да се използва за спортни постижения. Стресът може да се контролира, като си правиш малки 5 минутни почивки, когато имаш нужда. В краен случай, нуждата от сладко, може да се замени със здравословни въглехидрати – свежият плод винаги е за предпочитане, но може да се хапне нещо с ориз. 

Подсладители?

Ако нищо от това не е помогнало и нуждата от сладко остава, може да се използва продукт с подсладител. Има три основни вида подсладители, използвани в диетични храни и напитки - аспартам, ацесулфам-К и сукралоза. До този момент редица задълбочени изследвания са категорични, че вреда от подсладителите няма. В интернет пространството често се споделят мнения, че подсладителите са причина за различни здравословни проблеми, но все още липсват научни доказателства. Количеството на подсладителя е далеч по-малко от това на захарта за получаване на дадена сладост. Разбира се и с подсладителите не бива да се прекалява и трябва да си знаеш, че ако търсиш сладкото сутрин, обед и вечер по-скоро има някакъв друг проблем.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Президентът внася в НС предложение за национален референдум за еврото
Спортна гимнастика
Втора лига сезон 2024/25 (07.06.2024 г.)
Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Ако днес имаше местни избори във Варна?
Аз съм гласувал/а за кмета и отново бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета, но бих го подкрепил/а
Аз съм гласувал/а за кмета, но вече не бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета и отново не бих го подкрепил/а

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: