За осма поредна година Балчик ще бъде домакин на "Черноморски звуци"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:26 / 22.05.2018
3967
За осма поредна година от 6-и до 10 юни гр. Балчик ще бъде домакин на международния хоров фестивал "Черноморски звуци“, организиран от Община Балчик и Сдружение "Музикален свят-Балчик“, под патронажа на Министерство на културата и г-н Николай Ангелов, кмет на Община Балчик. 

За седем издания, повече от 4600 любители на хоровото изкуство от 119 хорови състава, представители на 21 държави от Европа и Азия, са припознали Балчик като място за изява на своя творчески потенциал.

Фестивал, който се организира с изключителен професионализъм и вещина от Сдружение "Музикален свят-Балчик“ в лицето на хористите от смесен хор "Черноморски звуци“. Иновативен, ежегодно различен форум, чиято главна цел е да гради мостове между култури и нации, да създава приятелства, но едновременно с това да провокира раждането на нови творби, издаване на сборници с хорова литература, дискусии и творчески срещи на композитори, диригенти, изпълнители.

Партньори на организаторите са Народно читалище "Паисий Хилендарски-1870“, ДКИ КЦ "Двореца“, Университетска ботаническа градина, Съюз на българските композитори, Съюз на българските музикални и танцови дейци, Български хоров съюз десетки национални и регионални медии.

Всички концерти се излъчват онлайн, в реално време, в сайта фестивала: chernomorskizvutsi.com    

Фокусът през 2018 г. е насочен към забележителната личност в хоровото дело на България, композиторът Александър Танев и конкретно, честването на 90 години от неговото рождение. 

Във връзка с честването:

Изложба – "Александър Танев - дух и слово“
Хорови работилници, в които фестивални хорове от над 150 човека ще изпълняват творби от Александър Танев;
Представяне на сборник с непубликувани песни на Александър Танев;
Концерт само с произведения от Александър Танев и прожекция на филм за композитора.
УЧАСТНИЦИТЕ:

21 хорови състава от 10 европейски държави - България, Сърбия, Хърватска, Литва, Холандия, Естония, Полша, Финландия, Украйна  и Русия. 

Пет хорови работилници, ръководени от проф. Златина Делирадева, Славил Димитров, Петър Крумов, Милена Добрева и д-р Валентина Георгиева.

Награден фонд от 2500 евро и оспорвана битка за спечелване на Гран При /позлатената статуетка на Цветан Лазаров/, и паричните премии за победителите в отделните категории.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Рачков към Зуека: Надявам се да си партнираме на старини
Ирина Флорин си нае личен треньор, но не по фитнес
Русенската и Варненската опера гостуват на Люлякови музикални веч...
Почина дизайнерът, който изработи свещеническо облекло за папа Йо...
Световноизвестен певец с български корени празнува днес
Ето къде е единственото място в България, където Великден се поср...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).