Зрелищна церемония дава старт на Международния фестивал на червенокръсткитe и здравни филми

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:49 / 12.10.2017
1434
С тържествена церемония, достойна за сцените на световните кинофоруми, тази вечер ще бъде открит XVII Международен фестивал на червенокръсткитe и здравни филми. Под звуците на представителния духов оркестър на Военноморските сили, край шпалир от матроси и доброволци на Българския червен кръст, по червената пътека в комплекс "Радуга" в "Камчия" ще преминат патронът на фестивала - вицепрезидентът Илияна Йотова, и повече от 100 гости - актьори, режисьори, кинодейци, представители на Червения кръст и Червения полумесец от близки и далечни краища на света.

Голямата награда - стъклена пластика, която напомня кристален кораб, ще бъде връчена за първи път в 52-годишната история на филмовата надпревара. Тя ще пристигне с ретро кабриолет DKW, произведен през далечната 1938 г. Пластиката - приемник на най-престижното отличие от "първото летоброене" на червенокръсткия фестивал "Златният кораб", ще бъде внесена в зала "Радуга" от двойка шампиони по спортни танци. Част от церемонията по откриването на най-престижния есенен кинофорум край морето ще бъдат още виртуозните изпълнения на танцьорите от клуб "Стар денс" и на 12-годишния Донко Марков, грабнал голямата награда в първия детски конкурс "Пирин фолк 2017".

Освен богатата палитра от игрални, документални, червенокръстки и здравни филми, организаторите на фестивала - Българският червен кръст и Медицинският университет във Варна, са включили в програмата поредица от актуални беседи в дискусионния форум по темата на 17-ото издание - "Агресия, хуманизъм, кино". В тях ще вземат участие водещи анализатори, като социалния антрополог доц. Харалан Александров, журналистите Михаил Вешим, Емил Спахийски, Валери Найденов, Тома Томов и зам.-генералният директор на БЧК д-р Славита Джамбазова.

Част от фестивала ще е и Академията по документално кино за млади активисти на Червения кръст и Червения полумесец, които ще бъдат обучавани как да отразяват със средствата на съвременната кинодокументалистика най-важните моменти от дейността на хуманитарната организация. Ръководител на специалната секция на академията - "Ретро ателие" ще бъде лично директорът на дирекция "Библиотека и архив" в международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Грант Мичел.

Както вече стана ясно, тази есен фестивалът ще се разгърне на рекордно много сцени - в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия", Пленарна зала на Община Варна, Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов", Социалната чайна, "Златна Варна" (Брюхаус "Черната овца") и Театър "Българан", а безплатните автобуси между морската столица и "Камчия" ще пътуват всеки ден от 12 до 15 октомври. В петък, събота и неделя тръгването от Варна ще е в 13:00, 15:00 и 17:00 часа, а от "Камчия" - в 16:30, 18:30 и 20:30 часа. Началната спирка на автобусите за Санаторно-оздравителния комплекс е на ул. "Антим I", до Археологическия музей. В "Камчия" те ще чакат киноманите пред комплекс "Радуга".


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Авиокомпания предлага по-атрактивни цени на билетите за почитател...
Младеж изненада Карбовски на улицата
Уникална история: Да си купиш телевизор с монети, събирани от пла...
Ивет Лалова показа сина си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).