Албанският премиер: Ветото на България за Северна Македония е позор! ЕС e импотентен

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
13:44 / 23.06.2022
1090
Ветото на България за напредъка на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз е "позор", заяви албанският премиер Еди Рама, когато пристигна на специална среща на върха на Балканите с лидерите на ЕС, които той обвини и в "импотентност", предаде Ройтерс.

"Позор е, че една страна-член на НАТО - България, отвлича две други страни от НАТО, а именно Албания и Северна Македония, в разгара на гореща война в задния двор на Европа. Това тя прави с още 26 страни от ЕС, които седят неподвижно в страшна проява на импотентност", каза Рама пред репортерите в четвъртък, позовавайки се на нахлуването на Русия в Украйна.

Членът на ЕС България през 2020 г. блокира началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония по спор, свързан с историята и езика. Албания също е задържана, защото ЕС е свързал напредъка си с този на Северна Македония.

Рама обмисляше да не присъства на срещата на върха, тъй като се позоваваше на неудовлетвореност заради надеждите на шестте балкански държави Албания, Босна, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия да се присъединят към ЕС и от това, че Франция и Германия не правят достатъчно, за да притиснат България да вдигне ветото си. Такива решения на ЕС изискват единодушие сред 27-те държави.

Балканските граждани отдавна мечтаят да се присъединят към ЕС след етническите войни през 90-те години, тъй като Югославия се разпадна, а лидерите на ЕС отново ще кажат на срещата в четвъртък, че шестте страни ще имат членство един ден, твърди Ройтерс.

Но северните страни като Франция и Нидерландия зациклиха в процеса на "разширяване" на ЕС, опасявайки се от повторение на прибързаното присъединяване на Румъния и България през 2007 г. и слабо управляваната миграция на източноевропейски работници към Великобритания, която обърна много британци срещу ЕС.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).