Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Белгия призовава за ограничаване на цените на целия внос на газ в ЕС, а не само на този от Русия
Автор: Екип Varna24.bg 19:51 / 08.09.2022Коментари (0)739
©
Европейските потребители се нуждаят от ограничаване на цените на едро на природния газ, а не само от "политическо" ограничаване на руския внос, заяви  белгийският министър на енергетиката, информира Reuters.

В навечерието на извънредните преговори на Европейския съюз, планирани за утре и насочени към намаляване на рязко покачващите се цени на енергията, министърът заяви, че Белгия иска динамичен ценови таван за целия ЕС за борсово търгувания газ, свързан с азиатските пазари, за да се гарантира сигурността на доставките.

Ценовият таван за вноса на руски газ по тръбопроводите, предложен от изпълнителния орган на ЕС преди министерските преговори в петък, досега е посрещнат разнопосочно от 27-те страни от блока.

Цените на електроенергията в Европа се повишиха рязко нагоре, откакто икономиките започнаха да излизат от кризата COVID-19 миналата година, като увеличението бе подхранено от Русия, която намали доставките на газ в отговор на западните санкции, наложени заради инвазията на Москва в Украйна.

"Нашето намерение е преди всичко да намалим цените. Ограничението само на руския газ няма да доведе до понижаване на цените", каза енергийният министър. "Ограничението само на руския газ е чисто политическо."

"В Европа не постъпва толкова много руски газ, така че не виждам добавена стойност от това", каза белгийският политик и добави, че Испания, Полша и Люксембург подкрепят ограничението, докато Германия има резерви.

"Трябва да се намесим на нивото на пазара на едро, за да можем да повлияем на сметките за енергия", посочи министърът и добави, че горната граница трябва да се следи отблизо и да има резервен механизъм за случаите, когато световните цени на втечнения природен газ надхвърлят тавана на ЕС.

Нидерландия, която традиционно се противопоставя на пазарните интервенции, подкрепи по-тесния вариант, който се отнася само за Русия.

Министрите на енергетиката трябва да дадат ясни указания на Европейската комисия да предприеме действия за намаляване на цените на енергията и че тогава ограничението може да влезе в сила за няколко дни.

"Нашето намерение е това да бъде въведено преди реалното начало на зимното отопление", посочи министърът и добави, че мярката за намаляване на цените трябва да влезе в сила през октомври.

Съвместните покупки на газ в ЕС трябва да бъдат ускорени, а блокът се нуждае от реформа на цените на енергийния пазар, която да раздели електроенергията, произведена от газ, от тази, произведена от неизкопаеми източници, като ядрена енергия или възобновяеми енергийни източници, каза още белгийският енергиен министър.

 

Засега използването на извънредните печалби на енергийните компании - както предлага Комисията - е приемливо, тъй като ще даде на страните от ЕС пари за пряка подкрепа на хората, които се борят с високите сметки за енергия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: