Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бойко Борисов: Обама няма нито една забележка към България
Автор: Екип Varna24.bg 09:31 / 04.12.2012Коментари (2)1797
©
България е един от първостепенните и най-добри партньори на САЩ във всяка област, заяви вчера премиерът Бойко Борисов, коментирайки срещата си с президента Барак Обама в Овалния кабинет в Белия дом.

След срещата, продължила с половин час повече от предвиденото, той даде пресконференция за българските журналисти, отразяващи посещението, в сградата на българското посолство във Вашингтон.

Със срещата в Белия дом приключи работното посещение на Бойко Борисов в САЩ по покана на президента Обама. В разговорите с американския президент участваха също вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов.

"Не очаквах, че толкова внимателно наблюдават действията ни през тези три години и че така се отчитат резултатите, които сме постигнали, на фона на другите балкански държави и това което става в Европа", добави Борисов.

"На тези, които говориха, че са ни извикали спешно, да им кажа, че имахме три дати: 3 декември, 17 декември и края на януари. На 17 декември имаме съвместно заседание с гръцкото правителство, в края на януари - други ангажименти в Брюксел, затова приеха 3 декември", уточни премиерът, който призова да не се дезинформира обществеността.

"Най-важното е, че България е един от първостепенните и най-добри партньори на САЩ във всяка една област - и във външната политика, и в общите идеали, и в енергийната сфера, във военната сфера, в политическата сфера, културата", изтъкна Бойко Борисов в оценката си за разговорите в Белия дом.

Той уточни, че на срещата с Обама е поставил темата за социалното осигуряване на българите, работили в САЩ, и изрази надежда, че въпросът ще бъде решен.

"Говорихме и за визите. България трябва да положи малко повече усилия", включително чрез лобиране в Конгреса, който трябва да вземе решение по този въпрос, съобщи Борисов.

Разследването на антиизраелския атентат на бургаското летище "Сарафово" също беше обсъдено на срещата в Белия дом, посочи премиерът. Той припомни, че в момента българските екипи и много екипи от други служби за сигурност по света уточняват кои хора са влизали в България, какви са те, какво са правили.

"Не можем да посочим в момента прекия извършител или поръчителя на този гнусен атентат, при който загинаха невинни хора, по простата причина,че ни трябват още брънки от веригата, но повярвайте ми, след днешната среща и американските служби ще работят още по-активно, защото с президента Обама се обединихме около това, че не може да имаме истинското лице на даден човек, неговите пръстови отпечатъци, неговия ДНК профил, и толкова могъщи служби, които работят в момента по този атентат, още да не са открили този човек от коя държава е, кои са неговите близки, за да може да се проследи участието му в атентата с другите две лица, по които се работи", заяви Борисов.

"Аз като полицейски началник знам, че това, което имаме към момента, за службите е достатъчно, за да фокусират своята дейност върху дадени хора, страни и организации, но това няма да издържи в съд.

Ние искаме, когато станем готови, да сме категорични, затова президентът Обама изрично още веднъж подчерта, че се солидаризира с моето становище, че трябва да се поработи още", добави премиерът.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който също участва в пресконференцията, заяви, че във връзка с разследването днес заминава за Лондон, където ще разговаря с министъра на вътрешните работи Тереза Ме

й и с директорите на службите за сигурност.

"Най-важното от това, което каза президентът Обама и това което аз имах като възможност през всичките си срещи през тези две седмици в Съединените щати, е, че България се очертава като регионален лидер в много от сферите както в сферата на сигурността, военното сътрудничество, енергетиката, а също в икономически и политически план, и смятам, че това е една добра заслуга на цялото правителство и за това, което сме направили през последните четири години", отбеляза Цветанов.

Колкото и да им е неприятно на някои в България, президентът Обама няма нито една забележка към България, допълни Борисов.

Премиерът отбеляза, че самият той е отправил упрек за това, че българските служби още не са издирили извършителя на атентата в Сарафово и че би могло по-активно да се работи на Западните Балкани, с повече инвестиции.

По време на срещата в Белия дом бяха отчетени успехите "във финансовата дисциплина, в подреждането на публичните финанси, прозрачността, която въвежда нашето правителство и при избора на главен прокурор, Висш съдебен съвет в съдебната система, прозрачността на управлението (...) това, че кредитните агенции вдигат кредитния рейтинг на България, и аз бях учуден, че президентът Обама толкова добре познава процесите, които са протекли през тези три години в България" отбеляза премиерът.

Премиерът информира, че външният министър Николай Младенов е отпътувал за Брюксел, където ще има срещи с намиращия се там американски държавен секретар Хилари Клинтън по различни теми.

Борисов заяви също, че е поканил президента Обама през втория си мандат да направи в София следващата си среща с лидерите на страните от Централна и Източна Европа, подобна на тази в Прага през април 2010 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.12.2012 г.
0
 
 
Министър ама не знае Език най малкото Английски. Обама си прави майтап с него той си мисли че го хвалят. И за каква сигурност говори Борисов разни турци и пакистанци минават през страната и границите с тонове оръжия и никой нищо не им казва.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: