Държава от Близкия изток обяви финансова катастрофа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:40 / 10.03.2020
1035
Ливан обяви, че няма да плати падеж по дълг, предаде АП. Това става за първи път в историята на близкоизточната страна.

Ливанският премиер Хасан Диаб призна по време на телевизионно обръщение, че страната няма да плати еврооблигации в размер на 1,2 милиарда долара (1,35 милиарда евро), чийто падеж е в понеделник.

Решението на правителството идва след среща между президента, премиера и висшите финансови служители. Премиерът заяви, че Ливан не е в състояние да изплати падежите на дълга поради продължаващата икономическа криза, която е стопила валутните резерви до критичните нива.

"Валутните резерви паднаха до "тревожно и опасно ниво"", каза Хасан Диаб.

През януари той оглави правителство от технократите, което трябваше да се справи с кризата на фона на безпрецедентните протести.

Премиерът добави, че корупцията е "разяла държавата" и сега правителството ще се стреми да преструктурира дълга на страната чрез преговори с кредиторите.

Хасан Диаб обеща реформи на банковия и енергийния сектор и намаляване на публичните разходи. Той предупреди, че 40% от жителите скоро ще бъдат под прага на бедността, а също така обеща да защити влоговете в банките.

Ливан беше потопен в политическа криза през миналия октомври, след като икономиката му прекара няколко години в изобилие в резултат на конфликта в съседна Сирия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).