Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЕК одобри първото искане за плащане на България по Плана за възстановяване и устойчивост
Автор: Екип Varna24.bg 15:02 / 07.11.2022Коментари (0)654
©
Първото искане за плащане към България по Националния план за възстановяване и устойчивост на стойност 2,7 млрд. лева получи одобрение от Европейската комисия в рамките на мандата на служебния кабинет.

Това заяви на брифинг в Министерския съвет заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

"Изключително горд съм днес да заявя, че точно както обещахме, първото плащане по българския План за възстановяване и устойчивост получи одобрение в рамките на служебния кабинет. Преди броени минути, Европейската комисия информира, че одобрява положителната предварителна оценка на първото искане на България за плащане в размер на 2,7 млрд. лева под формата на безвъзмездни средства по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ)", съобщи Атанас Пеканов.

Той припомни, че през последните седмици служебният кабинет е положил всички усилия това решение на ЕК да стане факт. Голям обем от работа е свършена както преди подаването на искането за плащане, така и след подаването му, в рамките на постоянни разговори и дискусии със службите на Европейската комисия, в хода на които са били изчистени различни отворени казуси, прецизирани са били различни документи, обясни Пеканов.

"Трябваше да бъде доказано как и дали заложените цели и ангажименти са изпълнени от направените реформи и първи стъпки по важни инвестиционни проекти. Благодаря на всички, които работиха активно, за да докажем на Европейската комисия, че всичко е изпълнено изрядно и според регламента. Благодарение на това, днес имаме тази добра новина", коментира вицепремиерът.

"Рекордно бързо затворихме оценката, като искрено благодаря на колегите от дирекция Централно координационно звено в Министерския съвет и Национален фонд в Министерството на финансите.

Това е една важна, ключова крачка в рамките на българския План за възстановяване и устойчивост, заяви Пеканов.

Днешното одобрение от страна на Европейската комисия е успех за страната ни, категоричен бе той и добави, че успехите трябва да ни мотивират за още повече работа и усилия в правилната посока. "В този смисъл, работата на страната ни за една по-силна, устойчива и успешна икономика, посредством

важните реформи и инвестиции по Плана за възстановяване, трябва да се ускори и да ни мотивира допълнително като следствие от днешната важна стъпка напред", подчерта той.

Плащанията по ПВУ са основани на резултатите и зависят от изпълнението от държавите членки на инвестициите и реформите, посочени в съответните им планове за възстановяване и устойчивост. Българският план за възстановяване и устойчивост включва широк спектър от мерки за инвестиции и реформи в 12 тематични компонента. Той е на стойност около 12 млрд. лева под формата на безвъзмездни средства. С това първо плащане ще бъдат платени около 23% от средствата, които България трябва да получи общо по Плана.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: