Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Европа отне над 180 деца на наши мигранти
Автор: Екип Varna24.bg 09:03 / 21.11.2016Коментари (0)859
© Монитор
Над 180 деца на български мигранти и гастарбайтери са били отнети от европейските социални служби тази година. Това показват данни на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Повечето хлапета са били изведени от чуждестранния им дом заради лоши битови условия или неглижиране. Нерядко нашенците, потърсили препитание зад граница, оставяли децата без надзор, което предизвикало намесата на социалните. Отнети българчета има в Испания, Германия, Великобритания, Гърция, Швеция, Холандия и Италия. След като бъдат изведени от дома им, хлапетата отиват в приемно семейство. За всеки подобен случай социалните уведомяват българските си колеги. Така родните отдели "Закрила на детето" у нас започват проучване дали бабата и други роднини могат да поемат грижите за детето. 

Експертите са работили по други 22 случая на репатрирани непълнолетни от началото на годината. Това са деца, които са били заловени да просят, крадат или проституират в чужбина. След като бъдат заловени, хлапетата се връщат у нас и социалните ги настаняват в защитено жилище за няколко месеца. Често обаче децата отново стават жертва на трафик в чужбина, след като напуснат защитеното жилище. Най-често това са деца от ромски фамилии, които са превърнали детската просия и джебчийство в бизнес.

Част от ромите напускат страната заедно с детето си и стоят с него, докато то проси и краде по улиците на големи европейски градове. Други пък прекосяват границата с хлапето, а след това го оставят на грижите на познати. "Работата" на децата зависи от възрастта им. До12-годишна възраст изкарват прехраната на родителите си чрез просия, а след това се преквалифицират като джебчии. В чужбина децата остават, докато навършат пълнолетие, когато не попадат под ударите на закона. Момичетата масово предават "занаята" на децата си, които влизат в бизнеса щом навършат 6-7 години. Репатрираните за втори път деца, жертва на трафик с цел трудова или сексуална експлоатация, получават забрана да напуснат страната в продължение на две години.


Източник: Монитор








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: