Европарламентът гласува всяка страна да може да забранява продажбата на ГМО храни на своя територия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:33 / 28.10.2015
473
Депутатите от Европейския парламент ще гласуват предложението всяка страна да може да забранява продажбата на ГМО храни на своя територия, дори и ако те са одобрени на ниво ЕС. Очакванията са то да бъде отхвърлено на пленарната сесия в Страсбург.

Генно модифицираните организми дълбоко разделят ЕС и от години не се намира приемливо решение между поддръжниците и противниците му. 

Досега отглеждането на ГМО земеделски култури се одобряваше с квалифицирано мнозинство на 28-те правителства в специален комитет, след представяне на научна оценка от Европейския орган за безопасност на храните. 

През годините обаче мнозинството гласуваха с "въздържал се" поради чувствителната обществена дискусия.
Така отговорността и финалното одобрение оставаше в ръцете на Еврокомисията. 

Само един сорт царевица - MON 810 - досега е получавал разрешение за отглеждане през 1998 г. Това се е случвало главно в Испания и в по-малка степен в Португалия, Чехия, Румъния и Словакия. Към момента срокът на разрешението е изтекъл и този вид царевица чака за подновяване. Има искания и за още 7 култури, но разрешения още не са дадени.

През април Комисията "Юнкер" реши да даде възможност на столиците да искат изключение за отглеждането на ГМО. 19 държави, сред които и България, се възползваха от това и ги забраниха. Сега се предлага същото и за продажбата и употребата на генномодифицирани храни или фуражи. 58 вида имат разрешения от Брюксел, а още 58 очакват отговор. Например, по-голямата част от соята се внася от страни, които използват ГМО сортове.

Евродепутатите от повечето групи в ресорната комисия по околна среда обаче отхвърлиха проекта. Те се опасяват, че ако правителствата продължат с ембаргото на ГМО, това ще доведе до гранични проверки помежду им и ще наруши свободното движение на стоки на пазара в Европейския съюз.

Този следобед е гласуването в пленарната зала, където ще се разбере дали ще има достатъчен брой евродепутати, които ще изневерят на повелята на парламентарната им група да гласуват против.



Източник: cross.bg

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
ВМРО-ДПМНЕ: Македония има нов президент и ново правителство
Ключови избори в РСМ: Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ със значит...
Шведски съд глоби Грета Тунберг заради блокирането на входа на па...
Проф. Владимир Чуков: Това е безпрецедентно, досега не е имало то...
"Най-очакваното зрелище в процеса срещу Тръмп": Сторми Даниелс оп...
Престрелка пред имението на известен рапър, има тежко ранен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).