Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Еврото продължава да се срива
Автор: Екип Varna24.bg 17:17 / 06.07.2022Коментари (0)608
©
Еврото продължава да поевтинява и в сряда, достигайки ново 20-годино дъно под 1,0200 щатски долара и е на път в скоро време да достигне нивото на парите (1,0000) с оглед на растящите опасения, че Русия може да преустанови доставките си на газ за Европа, допринасяйки за влизане на еврозоната в рецесия, което пък да затрудни ЕЦБ да проведе планираната си политика на повишаване на лихвите за овладяване на рекордната инфлация.

Единната европейска валута поевтинява в сряда под 1,0200 долара към 1,0170 долара, като това е ново най-ниско ниво за еврото от декември 2002 г. насам.

Еврото поевтинява и до ново 7-годишно дъно под 0,9900 швейцарски франка за пръв път, откакто Швейцарската национална банка изостави своя т.нар. "валутен таван" през 2015 г.

Ключовият газопровод "Северен поток 1" трябва да бъде спрян между 11 и 21 юли за т.нар. годишна "поддръжка", като има опасения, че след това доставките на руски газ могат да бъдат напълно преустановени, застрашавайки по този начин целите на ЕС да бъде запълнен на 80% капацитета на газовите хранилища преди началото на зимата.

Анализаторите очакват и скорошно подновяване на поскъпването на петрола въпреки резкия ценови спад във вторник, тъй като продължава ограниченото предлагане.

В същото време годишната инфлация в еврозоната удари през юни рекорден връх от 8,6%.

Потребителите в еврозоната намалиха през май разходите си за храна, напитки и тютюневи изделия за втори пореден месец на фона на скока в цените, според публикувани по-рано днес на Евростат за продажбите на дребно в ЕС.

Вчера пък беше оповестено слабо бизнес проучване за икономическата активност в еврозоната през юни, като някои от неговите компоненти предполагат, че през третото тримесечие може да има спад на БВП.

Президентът на ЕЦБ Лагард вярва, че е малко вероятно еврозоната да се върне към среда с ниска инфлация, като същевременно потвърди повишение на лихвите с 25 базисни пункта на следващото заседание на 21 юли, въпреки че редица от централните банкери призоваха за по-рязко увеличение.

В същото време се очаква Федералният резерв на САЩ да продължи с политиката си на агресивно вдигане на лихвите, като на заседанието си на 26-ти и 27-ми този месец повиши федералната фондова лихва с 50 или дори със 75 базисни пункта.

Това предполага по-нататъшно разширяване на лихвения диференциал между ЕЦБ и Фед и е в основата на продължаващото поевтиняване на еврото спрямо долара.

Щатският долар пък поскъпва в сряда към нов 20-годишен връх спрямо останалите водещи валути, като т.нар. индекс на долара нарасна до 107 пункта за пръв път от края на 2002 г., тъй като покачващите се цени, перспективите за по-нататъшно увеличение на лихвените проценти в САЩ и влошаването на перспективите за глобалния растеж се отразяват негативно върху склонността на инвеститорите към рискови активи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: