Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гавра в Румъния: Отново разпалиха скандала с арестувания ни рибарски кораб
Автор: Екип Varna24.bg 08:53 / 27.10.2011Коментари (0)1218
© Bulfoto
Снимка Архив
Само преди ден румънската прокуратура протестира за отпадналото обвинение за ареста на риболовния кораб на Христо Спасов. Информирахме преди седмица за решението на районният съд в Мангалия от 18 октомври, с което бяха свалени скандалните искания срещу нашия рибар. Този изход на делото бе очакван цели 188 дни. За съжаление, съвсем за кратко се оказа облекчението от края на сагата.

Отново ще трябва да чакам още 7 месеца, докато се протака поредният съдебен фарс, заяви Христо Спасов. Той сподели, че вече е на границата на търпението. Само 3 дни, след като районният съд в Мангалия се произнесе, Христо Спасов получил сигнал, че корабът му, задържан на тяхното военно пристанище, е бил разпечатан от румънски гранични полицаи. Рибарят ни веднага отишъл, за да види какво става, тъй като на борда се намира скъпо оборудване, което може да бъде разграбено. Униформените обаче не го пуснали да се качи, тогава Спасов заснел с GSM-а си посегателството върху кораба.

"Граничните полицаи се опитаха да ми отнемат GSM-а, но не им позволих, за мен това е доказателствен материал", обясни потърпевшият рибар. Той вече губи всякаква надежда за справедлив изход от скандалната ситуация, предизвикана от румънските власти.

"Корабът заедно с оборудването струва поне половин милион лв. От дългия престой двигателят, акумулаторите вече са скапани. Ако чакам още 7 месеца, корабът трябва да отиде направо за скрап", споделя Христо Спасов. И добавя с горчивина, че прокурорското обжалване идва в същия ден, когато от Брюксел пристига второ поредно решение, с което ЕК осъжда незаконните действия на румънските власти спрямо българския рибар.

" По човешки все се надявах, че здравият разум ще надделее, защото по време на делото видях, че самите румънски съдии бяха убедени в незаконността на предявеното обвинение", каза Димитър Димитров, адвокат на потърпевшия рибар. Като юрист той обаче не е особено изненадан от реакцията на румънската прокуратура, която близо 7 месеца поддържаше абсурдните си обвинения. Сега очаква да види в писмен вид направеното обжалване, утре трябва да излязат и мотивите от решението на районния съд в Мангалия и едва след това ще може конкретно да ги коментира.

Днес се събираме в София, за да ни разяснят взетите решения в Брюксел относно бъдещата политика на ЕС в областта на рибарството в Черно море, каза Емил Милев, председател на браншовата организация "Черноморски изгрев", която обединява рибарските кораби по Северното Черноморие. По неговите думи на форума отново ще поставят въпроса със скандалното задържане на кораба на Христо Спасов. Въпреки настояването на Брюксел румънската страна да се съобрази с европейския регламент за риболов в общностните води, сегашното обжалване спира достъпа на нашите рибари до 20-милната зона срещу Констанца, подчерта Емил Милев.

Според него вече са изчерпани всички законни средства на граждански протест. Седмица преди решението на румънския съд земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че ще настоява делото на втора инстанция да се гледа в нашата страна. Явно сега той трябва да е на ход.

Източник: в. Черно море



Още по темата: общо новини по темата: 16
11.04.2013 »
20.06.2012 »
04.04.2012 »
04.04.2012 »
04.04.2012 »
04.04.2012 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: