Ген. Суровикин е в Алжир, "привидно завръщайки се на работа" след бунта на "Вагнер"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
22:30 / 15.09.2023
1363
Руският генерал Сергей Суровикин е в Алжир в състава на делегация на Министерството на отбраната на Руската федерация и очевидно се завръща към официалните си задължения, след като бе заподозрян във връзка с бунта на наемниците от "Вагнер" през юни, пишат редица западни медии като Reuters и U.S. News, като се позовават на съобщение във вестник "Коммерсант".

Вестникът публикува снимки на Суровикин, облечен в костюм в цвят каки без военни отличителни знаци, за които твърди, че са направени в Алжир. Страната от Северна Африка е основен е ключов купувач на руско оръжие.

Суровикин, наричан "генерал Армагедон" заради използването на тактиката на бомбардировки "бомбен килим" по време на руската намеса в гражданската война в Сирия, за кратко ръководеше руската кампания в Украйна миналата година, преди да бъде понижен през януари.

Той стана популярен сред твърдолинейните критици на руското военно ведомство, включително соченият за основател на "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина в самолетна катастрофа миналия месец.

Когато в края на юни наемниците на "Вагнер" поеха на поход към Москва, той се появява във видеоклип, в който е изглеждал притеснен и е държал автомат в скута си, призовавайки бойците да се върнат обратно.

Генералът, който е похвален публично от Пригожин, изчезва от общественото полезрение след бунта. Вестник The New York Times съобщи, че според американското разузнаване той е знаел предварително за бунта - най-голямото предизвикателство към властта на президента Владимир Путин през 24-те години на неговото управление.

Различни медии съобщиха, че Суровикин е изпаднал в немилост пред Кремъл и че срещу него се води разследване за евентуално съучастие. Миналия месец държавната информационна агенция РИА съобщи, че той е бил отстранен от поста ръководител на военновъздушните сили, а неговият заместник Виктор Афзалов е поел временно длъжността.

Кремъл отказа да коментира статута му.

По непотвърдени данни този месец Суровикин е бил назначен за ръководител на Координационния комитет на Организацията на независимите държави (ОНД) по въпросите на ПВО, която обединява Русия и още осем бивши съветски държави.

Анализатори от Института за изследване на войната (ISW) смятат, че това би било "в съответствие с предишни модели на руското военно ръководство, при които опозорени и неефективни командири се преместват на периферни позиции, далеч от Украйна, без да се освобождават изцяло от руската армия".

Виж коментарите (0)

Още по темата (4524):
04.05.2024 Русия обяви за издирване и Петро Порошенко
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
Още новини от Международни новини:
Силно земетресение от 6,4 по Рихтер разтърси Мексико
За пореден път арестуваха Грета Тунберг
Любима страна на българите не спира да се тресе! Регистрирани са ...
Почина известен бизнесмен, смятан за "инвестиционната легенда" на...
Нови забрани за алкохола и по-големи санкции за туристите в Майор...
Любимата напитка на българите поскъпна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).